Γιατί Γράψαμε Τον Οδηγό

Το Internet Marketing εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, έχοντας τις περισσότερες εταιρείες και επαγγελματίες κάθε φύσης να αποκτούν την προσωπική τους ιστοσελίδα.

Τόσο οι ανάγκες, όσο και οι απαιτήσεις μας από τον ιστό μεγαλώνουν απότομα. Το 59,9% των Ελλήνων έχουν  πλέον πρόσβαση στο ίντερνετ από το σπίτι τους (το 98.33% όσων έχουν υπολογιστή), ένα νούμερο που αυξήθηκε κατά 17.5% από το 2009!

Hellenic Statistical Authority – Greece In Figures 2014

Χρειάζονται γερές βάσεις για να συμπορευθούμε με τις αλλαγές. Χρειαζόμαστε κριτική σκέψη, αλλά και ένα προσωπικόπλάνο μάρκετινγκ στρατηγικής, που καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησής μας, και ανταποκρίνεται στο επίπεδο του ανταγωνισμού.

Υπάρχουν δεκάδες οδηγοί και άρθρα για το online marketing, από βιβλία μέχρι βίντεο (δυστυχώς σχεδόν τίποτα στην Ελληνική γλώσσα), όμως νιώσαμε πως αυτό που λείπει, είναι μία αναλυτική εισαγωγή σε όλες τις πλευρές του Internet Marketing, ξεκινώντας από την δημιουργία του διαδικτυακού προσώπου της εταιρείας και του στρατηγικού πλάνου, συνεχίζοντας με την ανακάλυψη και απόκτηση επισκεπτών και πελατών, για να καταλήξουμε στην μετατροπή της κίνησης (traffic) σε μόνιμους πελάτες.

Για Ποιόν Γράψαμε Τον Οδηγό

Για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο digital marketing, εκείνους που ανακαλύπτουν την επίδραση του ιστού στις επιχειρήσεις, ιδιώτες, καταστηματάρχες, μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν μία δυναμική αρχή στο ίντερνετ, και προϊστάμενους marketing τμημάτων που ψάχνουν εκπαιδευτικό υλικό για τα μέλη της ομάδας τους.

Ο απόλυτος στόχος μας, είναι να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση για την μάρκετινγκ στρατηγική σας και να θέσετε γερές βάσεις στην ιστοσελίδα σας, μετατρέποντάς την σε μία μηχανή εισοδήματος.

Πως Να Διαβάσεις Τον Οδηγό

Θα σας προτείναμε να διαβάσετε ολόκληρο τον οδηγό κεφάλαιο-κεφάλαιο, ώστε να αποκτήσετε την μεγαλύτερη ανταπόδοση για τον χρόνο σας, και να φύγετε πιο σίγουροι για τις δυνατότητες της ιστοσελίδας σας.


Μέρος 1ο
Στρατηγική Μάρκετινγκ & Προσωπικότητα Επιχείρησης

Κεφάλαιο 1
Αναγνώρισε Το Αγοραστικό Κοινό & Χτίσε Την Digital Marketing Στρατηγική Σου

Ανά πάσα στιγμή, έχετε εκατοντάδες δυνατότητες για να διαφημίσετε και να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας.

Χωρίς καμία υπερβολή.

Γράφοντας ενημερωτικά άρθρα, στέλνοντας email με προσφορές ή ερωτηματολόγια, απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών στο Twitter – σε Facebook groups – σε forums, ξοδεύοντας χρήματα σε pay per click διαφημίσεις. Και φυσικά η κάθε περίπτωση έρχεται με περισσότερες δυνατότητες, όπως και ερωτήματα. Ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα ανάρτησης καινούριων άρθρων; Κάθε πότε θα αποστέλλονται ενημερωτικά email, και πότε προσφορές; Ποιο είναι το κατάλληλο κοινό για την διαφήμιση στο Facebook; Ποια φωτογραφία; Επικεφαλίδα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να σας γεννάνε περισσότερες ιδέες ή να νιώθετε πως σας διαχωρίζει ένα βουνό από γνώσεις με τον στόχο σας. Παρόλο που αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα ψέμα, δεν σημαίνει πως πρέπει απλά να “τα μάθετε/δοκιμάσετε όλα” μέχρι να ανακαλύψετε τι δουλεύει καλύτερα.

Η αλήθεια είναι πως η στρατηγική θα νικήσει σε κάθε περίπτωση. Η βαθιά κατανόηση των αναγκών και των στόχων σας, αποτελεί το πρώτο βήμα του επιτυχημένου online marketing.

Γνωρίζοντας τις ανάγκες, τα θέλω και τις φοβίες των πελατών σας, καθώς και διατηρώντας καθαρούς στόχους στις marketing εκστρατείες σας, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι πως ακολουθείτε τα θεμιτά αποτελέσματα, και δεν ξοδεύετε περιττά τον χρόνο και τα χρήματά σας.

Πρέπει Να Ξεκινάτε Πάντα Από Τους Πελάτες Σας

Είναι απαραίτητο σε κάθε στρατηγική και πλάνο marketing, να ξεκινήσετε αναγνωρίζοντας το υποψήφιο (καθώς και το υπάρχον) κοινό σας. Ποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας; Ποιες είναι οι βασικές τους αξίες; Η ηλικία και το φύλο τους; Ο τόπος διαμονής; Ποια παρόμοια προϊόντα χρησιμοποιούν ήδη;

Θα μπορούσατε να αποκτήσετε ανεκτίμητες πληροφορίες ρωτώντας απλά τους πελάτες σας! Μην στηριχτείτε σε δύσκολες και ακατανόητες ερωτήσεις (και ας έχουν αξία για εσάς), αντιθέτως προσπαθήστε να κινήσετε το ενδιαφέρον τους, αφήνοντας να σας αποκαλύψουν από μόνοι τους ποιες ανάγκες καλύψατε, και τι λείπει ακόμα.

Μερικές κακές ερωτήσεις:

Που βρήκατε το προϊόν/υπηρεσία μας;

Σπάνια θυμόμαστε αν ανακαλύψαμε μία ιστοσελίδα μέσω του Google, μίας Facebook διαφήμισης, ή ενός άρθρου. Το Google Analytics θα σας βοηθήσει περισσότερο από τους πελάτες σας σε αυτόν τον τομέα.

Πως θα βαθμολογούσατε την υπηρεσία/προϊόν μας; (5=τέλειο, 1=χάλια)

Εκτός αν έχετε στήσει κάποιο σύστημα βαθμολόγησης και κατευθύνετε τους πελάτες σας εκεί, δεν μπορεί να σας πει πολλά ένα “3” για το προϊόν σας, σε αντίθεση με μία σύντομη περιγραφή της ικανοποίησης του πελάτη.

Μερικές καλές ερωτήσεις:

Χρησιμοποιώντας το Χ προϊόν για 3 μήνες, ποια προβλήματα σου έλυσε, και ποια ακόμα θα ήθελες;

Μιλήστε άμεσα για την χρηστικότητα των υπηρεσιών σας, και αφήστε τους πελάτες να εκφραστούν στην καθημερινή τους γλώσσα σχετικά με την ικανοποίηση, ή δυσαρέσκειά τους από το προϊόν σας.

Τι σε ώθησε στο να χρησιμοποιήσεις το Χ προϊόν;

Ο τρόπος που σας ανακαλύπτουν οι επισκέπτες, αλλά και πως μετατρέπονται σε πελάτες είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που μπορείτε να έχετε για την στρατηγική που θα ακολουθήσετε.

Χτίζοντας Το Marketing Προφίλ Των Πελατών Σας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των αρχάριων marketers, είναι η θέληση να απευθυνθούν σε “όλους”! Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αδύνατο.

Ίσως το προϊόν σας δεν περιορίζεται μόνο σε μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Απευθυνόμενοι όμως μόνο σε μία, και όντας βέβαιοι πως διατηρείτε τον κατάλληλο τόνο, και τα θέλω/προβλήματα/φοβίεςτους σας είναι γνώριμα, εξασφαλίζετε την ταύτιση αυτής της ομάδας με την εταιρεία σας, διατηρώντας ταυτόχρονα μία ελκυστική και δυνατή προσωπικότητα για τις υπόλοιπες ομάδες ανθρώπων.

Είναι απαραίτητο οπότε, να δημιουργήσετε μία βασική persona, που αντιπροσωπεύει τον μέσο αγοραστή σας, ώστε να είστε πάντα σίγουροι πως απευθύνεστε σε αυτό το άτομο. Θα πρέπει να είναι εύκαιρη κάθε φορά που δημιουργείτε καινούριο υλικό ή καθορίζετε τους στόχους με την ομάδα σας.

Γι’ αυτό διαλέξτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (ή τετράδιο) και συμπληρώστε τα παρακάτω:

Δημογραφικά Στοιχεία

 • Φύλο
 • Ηλικία
 • Τοποθεσία
 • Επίπεδο Εκπαίδευσης
 • Εισόδημα
 • Επάγγελμα
 • Οικογενειακή Κατάσταση
 • Εθνικότητα/Θρησκεία

Ψυχογραφικά Στοιχεία

 • Προσωπικότητα
 • Πολιτικές/Ιδεολογικές Στάσεις
 • Αξίες
 • Ενδιαφέροντα/Χόμπι
 • Lifestyle
 • Συμπεριφορά

Όνομα & Φωτογραφία

Δώστε ένα όνομα στο avatar του πελάτη σας, και επίσης χρησιμοποιήστε μία φωτογραφία (ιδανικά από έναν αληθινό πελάτη σας). Μπορείτε να βρείτε δωρεάν φωτογραφίες online επίσης, γράφοντας απλά “royalty free images” στο Google.


Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει να χτίσετε ένα ολοκληρωμένο προφίλ, που θα σας παροτρύνει να εξατομικεύσετε την marketing στρατηγική σας.

Όπως βλέπετε μπορείτε πολύ άμεσα να συμπληρώσετε τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία, και να αναγνωρίσετε την επίδραση που θα έχουν αυτές οι επιλογές σε όλες τις μάρκετινγκ προσπάθειές σας.

Θέτοντας Τους Σωστούς Στόχους & Μονοπάτια Στην Μάρκετινγκ Στρατηγική

Όπως είπαμε και παραπάνω, κάθε ξεχωριστή εκστρατεία μάρκετινγκ που δημιουργείτε, πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο στόχο, αλλά και μονοπάτι.

Δεν χρειάζεται να απορρίψετε τους δευτερεύοντες στόχους, όμως βεβαιωθείτε πως είναι ένας ο βασικός σε κάθε περίπτωση.

π.χ.  Μία σελίδα που παρουσιάζει τις υπηρεσίες σας στην κατασκευή ιστοσελίδων, πρέπει να έχει σαν βασικό στόχο την καταχώρηση αιτημάτων συνεργασίας από τους ενδιαφερόμενους, ενώ μπορεί να έχει σαν δευτερεύοντες στόχους την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας σας, την επίδειξη των ικανοτήτων σας και την συλλογή email.

Επίσης είναι εξίσου σημαντικά τα μονοπάτια που θα χτίσετε για κάθε ξεχωριστό προϊόν, υπηρεσία ή στόχο σας. Μπορεί να έχετε ακούσει τους όρους “cold” και “warm traffic” (παρόμοιο με το cold-calling στο τηλεφωνικό μάρκετινγκ), συνοπτικά είναι ο διαχωρισμός των επισκεπτών που έχουν επίγνωση και/ή έλξη για την εταιρεία σας (warm traffic) και εκείνων που δεν σας έχουν ξανασυναντήσει πουθενά (cold traffic).

Όπως βλέπετε θα πρέπει να διαχειριστείτε με τελείως διαφορετική προσέγγιση την κάθε ομάδα, άρα και να την κατευθύνετε σε διαφορετικό επίπεδο του μονοπατιού.

Ας δούμε ένα παράδειγμα ενός conversion funnel, και θα καταλάβετε ακόμα καλύτερα την επίδραση που θα έχει αυτή η οργάνωση στο πλάνο σας.

αγοραστικό μονοπάτι στο digital marketing

1. Επίγνωση: Η πρώτη αλληλεπίδραση (όχι πάντα αν περάσει τελείως αδιάφορη) που θα έχει ένας υποψήφιος πελάτης σας,διαμορφώνει την επίγνωση για την εταιρεία/υπηρεσία/προϊόν σας. Αυτό είναι το πρώτο σημείο επαφής, οπότε δεν είναιφυσικά πάντα το ίδιο, π.χ. σε διαφορετική σελίδα θα βρεθεί ένας επισκέπτης που σας βρήκε μέσω του Google, μέσω μίας διαφημιστικής εκστρατείας σας κλπ. Οπότε σε αυτό το 1ο στάδιο μπορείτε με ασφάλεια να καταλογίσετε το 100% των επισκεπτών σας, και φυσικά να τους χωρίσετε σε ξεχωριστά funnels (μονοπάτια) ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

2. Ενδιαφέρον: Όπως θα παρατηρήσετε, στο 2ο στάδιο φτάνουν πολύ λιγότεροι επισκέπτες από τους αρχικούς. Δεν γίνεται όλοι όσοι αποκτήσουν επίγνωση για την ιστοσελίδα σας, να ενδιαφερθούν κιόλας. Αναλογιστείτε και πάλι, ένας επισκέπτης από το Google, πόσο βοηθήθηκε από την σελίδα σας σε σχέση με το αίτημά του; Κάποιος που δελεάστηκε από την διαφήμισή σας, εκπλήρωσε τις ελπίδες του;

3. Επιθυμία: Όπως είναι πάλι λογικό, το ενδιαφέρον δεν αρκεί για να γεννήσει την επιθυμία. Σιγουρευτείτε πως α) η κάθε μορφή υλικού που διαθέτει η ιστοσελίδα σας έχει συγκεκριμένους στόχους (π.χ. ενημερωτικά άρθρα -> συλλογή email, γέννηση ενδιαφέροντος | σελίδες προϊόντων/υπηρεσιών -> κλήση δράσης, γέννηση επιθυμίας κλπ.) και β) πως αναγνωρίζετε τις επιθυμίες και τις φοβίες του κοινού σας, ώστε να γεννήσετε πιο εύκολα τον πόθο.

4. Δράση: Το τελευταίο βήμα, η βενζίνη της εταιρείας, όπως και φυσικά το μικρότερο ποσοστό των αρχικών επισκεπτών σας. Ο στόχος σας, είναι φυσικά να αυξήσετε όσο περισσότερο μπορείτε το ποσοστό μετατροπής των επισκεπτών σε πελάτες,ενισχύοντας το κάθε ένα από τα παραπάνω επίπεδα του μονοπατιού.

Φυσικά, αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, και έτσι πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.

Η επιχείρησή σας πρέπει να έχει τα δικά της μοναδικά μονοπάτια, ανάλογα με τον τομέα, το ύφος και το κοινό της.


Μέρος 1ο
Στρατηγική Μάρκετινγκ & Προσωπικότητα Επιχείρησης

Κεφάλαιο 2
Σύνθεσε Το Εταιρικό Προφίλ, Απόκτησε Επιχειρηματική Προσωπικότητα

Γνωρίζοντας το κοινό μας, και έχοντας προσχεδιάσει την στρατηγική μάρκετινγκ που θα ακολουθήσουμε, μας λείπει ηπροσωπικότητα.

Γυρίστε στο μάρκετινγκ προφίλ του πελάτη σας. Όπως βλέπετε, δεν μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτόν τον άνθρωπο αόριστα. Θέλετε να γίνετε φίλοι μαζί του, και να εμπιστευτεί όσα έχετε να πείτε και να προσφέρετε.

Η προσωπικότητα της επιχείρησής σας, θα έχει σίγουρα πολλά κοινά γνωρίσματα με την δική σας, όμως ο στόχος σας είναι να έχει τα περισσότερα με εκείνη του ιδανικού πελάτη σας.

Κλέψε Το Εταιρικό Προφίλ Μας

Κατεβάστε αυτό το αρχείο, ώστε να δημιουργήσετε το απόλυτο σημείο αναφοράς του εταιρικού προφίλ σας, και να μπορείτε να το συμβουλευτείτε κάθε φορά που δημιουργείτε καινούριο υλικό, ώστε να είστε σίγουροι πως ακολουθείτε τον χαρακτήρα που πρέπει.

Διαλέξτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, και κατεβάστε το αρχείο πατώντας στο ανάλογο εικονίδιο:

 

 

Ας δούμε πιο αναλυτικά, την βαρύτητα κάθε ερώτησης:

1. Ποιο είναι το όνομα της επιχείρησής σου;

Καμία σημείωση εδώ, απλά συμπληρώστε το όνομα της εταιρείας σας.

2. Ποιες ηθικές/πολιτικές/κοινωνικές/ιδεολογικές απόψεις υποστηρίζεις; 

Για να χτίσετε μία γερή προσωπικότητα, πρέπει να έχετε τα ανάλογα ιδεώδη. Όταν έχετε πράγματα που συμφωνείτε, αλλά και διαφωνείτε, δείχνετε ένα αληθινό πρόσωπο, που μπορούν εύκολα οι επισκέπτες να ταυτιστούν. Όταν έχετε την δική σας μοναδική ιδεολογία (μέχρι και “κοσμοθεωρία”), μπορούν οι άνθρωποι να σας ακολουθήσουν, μέχρι και υπακούσουν.

3. Σε ποιες ηθικές/πολιτικές/κοινωνικές/ιδεολογικές απόψεις είσαι ενάντια; 

Αντίστροφα, η καθαρή στάση σας έναντι σε πρακτικές, απόψεις ή ιδεολογίες, μπορεί να σας διαχωρίσει από τον ανταγωνισμό, και να φέρει ακόμα περισσότερους ανθρώπους με το μέρος σας.

4. Ποιος είναι ο απόλυτος στόχος της επιχείρησης;

Ως εταιρεία, πρέπει να έχετε έναν απόλυτο στόχο. Αυτός δεν είναι να βγάλετε λεφτά φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση, μόνο αυτό δεν θα καταφέρετε. Θα σας αποκαλύψουμε τον δικό μας συνοπτικά, ώστε να πάρετε μία ιδέα:

“Να φέρει την online επανάσταση στην Ελλάδα, εισάγοντας τους Έλληνες στο Internet Marketing, και οδηγώντας τους βήμα-βήμα στην οικονομική ελευθερία μέσω των online επιχειρήσεων.” 

Ποιος είναι ο δικός σας απόλυτος στόχος; Ιδανικά, θα θέλετε να προσφέρετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον τομέα σας, σε κάθε πελάτη σας αυτόνομα.

5. Ποια είναι η μοναδική προσφορά/άποψη/υπηρεσία που προσφέρεις; 

Με λίγα λόγια, τι διαχωρίζει την επιχείρησή σας από τον ανταγωνισμό; Η ποιότητα; Η τιμή; Η εγγύηση; Η μοναδικότητα; Η κατασκευή; Η έρευνα;

6. Ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης σου; 

Εδώ μπορείτε να επικολλήσετε κατευθείαν το μάρκετινγκ προφίλ του ιδανικού πελάτη σας, ή να το περιγράψετε με λόγια αν σας είναι πιο εύχρηστο.

7. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα (ή ανησυχίες) του; 

Χτίστε μία λίστα, με όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο πελάτης στον τομέα σας, όπως και τις ανησυχίες που τον ταλαιπωρούν στην καθημερινή του ζωή. Μην ξεχνάτε, είναι απαραίτητο να συνδεθείτε σε προσωπικό επίπεδο με τους πελάτες σας. Θυμηθείτε, θέλετε να γίνετε φίλοι μαζί τους, δεν σας έχουν ανάγκη (ακόμα).

8. Πως λύνεις αυτά τα προβλήματα; 

Χτίστε μία νέα λίστα, προσφέροντας μία λύση σε κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα. Εφαρμόστε αυτές τις λύσεις στις προσφορές σας, τα προϊόντα σας, και την κειμενογραφία σας.

9. Ποιοι είναι οι 3 σημαντικότεροι ανταγωνιστές σου; 

Χωρίς μέτρο σύγκρισης, είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και τις ευκαιρίες. Μάθετε από τα λάθη, και τις επιτυχίες τους.

10. Ποιο είναι το σημαντικότερο προϊόν/υπηρεσία σου; 

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν είναι πάντα. Ποιο είναι το προϊόν/υπηρεσία που χαρακτηρίζει απόλυτα την επιχείρησή σας, η βασική προσφορά; Γνωρίζοντας, όταν δημιουργήσουμε οποιοδήποτε κομμάτι υλικού, θα έχουμε μία καθαρότερη εικόνα των στόχων μας.

11. Ποια είναι τα υπόλοιπα προϊόντα; 

Είναι επίσης εύχρηστο, να χτίσετε εδώ μία λίστα και με τα υπόλοιπα προϊόντα σας, για τους ίδιους λόγους.

Υιοθετώντας Την Καινούρια Προσωπικότητα

Διαβάζοντας τα παραπάνω δεν θα μάθετε πολλά. Όταν συμπληρώσετε το αρχείο που κατεβάσατε όμως, θα καταλάβετε τα πάντα.

Θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχετε αυτό το αρχείο, και σε πόσο μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει το κάθε κομμάτι υλικού που θα δημιουργήσετε στο εξής (ή θα διορθώσετε σε ήδη υπάρχον).

Το εταιρικό προφίλ, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της μάρκετινγκ στρατηγικής σας.

Θα το εφαρμόσετε σε όλους τους τομείς της επιχείρησής σας, που θα δούμε και στα επόμενα κεφάλαια:

 • Content Marketing
 • Social Media Marketing
 • Public Relations
 • Copywriting
 • Email Marketing
 • Conversion Optimization

Το SEO λείπει από την λίστα, καθώς είναι ένας κατά βάση τεχνικός τομέας, ο οποίος θα καθοριστεί στο μεγαλύτερο μέρος του από την αναζήτηση λέξεων κλειδιά, και όχι την προσωπικότητά σας.

Μέχρι και στην βελτιστοποίηση μετατροπών (conversion optimization), μπορεί να αποβεί βοηθητικό, καθώς θα επηρεάσει τα κείμενα, όπως και τον σχεδιασμό του αγοραστικού μονοπατιού σας, απευθυνόμενο στο ιδανικό κοινό σας.


Μέρος 2ο
Βρίσκοντας Πελάτες

Κεφάλαιο 3
Προώθηση Ιστοσελίδας Με Search Engine Optimization

Όλο και περισσότερες εταιρείες μαζί με SEO agencies, υπόσχονται κατατάξεις στην πρώτη σελίδα του Google, και αμέτρητες δωρεάν επισκέψεις μόνο με μία μηνιαία πληρωμή.

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το Search Engine Optimization, είναι ένας τεχνικός τομέας. Συνοπτικά, σημαίνει την βελτιστοποίηση μίας ιστοσελίδας, ώστε να μπορούν να καταλαβαίνουν οι μηχανές αναζήτησης το περιεχόμενό της άμεσα. Φυσικά, όπως κάθε τομέας, έτσι και στο SEO υπάρχει τεράστιο βάθος, μαζί με μία πληθώρα γνώμεων και τεχνικών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείτε να καλύψετε τις βασικές απαιτήσεις, ακολουθώντας προτεινόμενες τακτικές, που δεν διαφέρουν πολύ από την ανθρώπινη κατανόηση μίας ιστοσελίδας.

Για να διευκολύνετε τους επισκέπτες, θέλετε η ιστοσελίδα σας:

 • Να χρησιμοποιεί μία κατανοητή, άμεση και οργανωμένη πλοήγηση (μενού).
 • Να περιέχει τίτλους (και σύντομες περιγραφές) σε κάθε σελίδα.
 • Να συνδέει άρθρα, υλικό και πληροφορίες ανάλογα με το περιεχόμενο κάθε σελίδας.

Η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης δεν διαφέρει πολύ.

Οι μηχανές αναζήτησης, στην προσπάθειά τους να συμπεριλάβουν όσο καλύτερα γίνεται όλες τις ιστοσελίδες του κόσμου(!), ψάχνουν για τα λεγόμενα κριτήρια SEO που τις βοηθάνε να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα, ή να μην την κάνουν καθόλου.

Γιατί Χρειάζεται SEO Η Ιστοσελίδα Σου

Αυτή την στιγμή, υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια ενεργές ιστοσελίδες. Το Google, έχει καταχωρήσει μόνο το 10%(δηλαδή τα 45).

Ο μόνος τρόπος να τραβήξουμε την προσοχή των μηχανών οπότε, είναι διευκολύνοντας την λειτουργία τους, και προσφέροντας μοναδικό, καθώς και αυθεντικό υλικό.

Εκεί κρίνεται η μάχη της κατάταξης, καθώς φυσικά όλοι θέλουμε να εμφανιζόμαστε όσο το δυνατόν ψηλότερα, σε αιτήματα αναζήτησης που αφορούν άμεσα την υπηρεσία ή το προϊόν που προσφέρουμε. Σπάνια ένας χρήστης θα ψάξει πέρα από την πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα λύσει το πρόβλημά του χωρίς να χρειαστεί να ψάξει περισσότερο.

Το 90% των υποψήφιων πελατών κάθε αιτήματος, θα δώσει δουλειά σε όσους βρίσκονται στην 1η σελίδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς ή ευτυχώς. Δεν μας απασχολεί η αιτία και οι λόγοι, αλλά το πως θα προσαρμοστούμε σε αυτόν τον αγώνα για την κορυφή, με στόχο να προωθήσουμε την ιστοσελίδα μας.

Μερικά Επιτυχημένα Παραδείγματα:

Είστε γυναικολόγος, και το ιατρείο σας βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Μία κάτοικος του Χαλανδρίου, ψάχνοντας για “γυναικολόγος” στο Google, θα βρει το ιατρείο σας, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ.).

Εμπορεύεστε δερμάτινο ρουχισμό, εξυπηρετώντας όλη την Ελλάδα. Ψάχνοντας ένας χρήστης για “δερμάτινο μπουφάν”, θα βρει την υπο-σελίδα σας με τίτλο “Αντρικά Δερμάτινα Μπουφάν – MyStore” και μία δελεαστική περιγραφή “..με αντικαταβολή και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!”. Με αυτοπεποίθηση πλέον, θα επισκεφτεί το ηλεκτρονικό σας κατάστημα ελπίζοντας πως θα ανακαλύψει την επόμενή του αγορά.

Μερικά Αποτυχημένα Παραδείγματα:

Εμπορεύεστε πόρτες και κλειδαριές ασφαλείας. Καθώς έχετε στηρίξει όλες σας τις ελπίδες στο βασικό προϊόν και λέξη κλειδί, δηλαδή τις “πόρτες ασφαλείας”, χάνετε ένα τεράστιο αριθμό υποψήφιων πελατών, που ψάχνουν για “κλειδαριές ασφαλείας” ή “θωρακισμένες πόρτες”. Η επίγνωση των αιτημάτων που χρησιμοποιούν όσοι αναζητούν τα προϊόντα σας, πρέπει να είναι η μόνη σας έγνοια!

Είστε λογιστής και εργάζεστε στο Π. Φάληρο. Παρόλα αυτά, ψάχνοντας κάποιος κάτοικος του Φαλήρου για “λογιστής” ή “λογιστής π φάληρο” δεν εμφανίζεστε πουθενά. Ακόμα χειρότερα, ψάχνοντας “λογιστής το όνομά σας”, δεν μπορεί να βρει τα στοιχεία σας, παρά μόνο αν αποφασίσει τελικά να επισκεφτεί την σελίδα σας.

Όπως βλέπετε, το SEO έχει άμεση ανταπόκριση στην επικοινωνία της ιστοσελίδας με τους υποψήφιους πελάτες σας, και ο άμεσος στόχος είναι η κάλυψη των απαιτήσεών τους.

Αυτό ΔΕΝ θα το καταφέρετε με κακόβουλες (black hat) τακτικές, αγορά backlinks, keyword spamming ή παρόμοιες “εύκολες λύσεις”. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καταστρέψετε την σελίδα σας μία για πάντα, και να δημιουργήσετεανεπανόρθωτες ζημιές και ποινές από τις μηχανές αναζήτησης.

Και Πως Θα Κάνω SEO;

Όπως και οι υπόλοιπες marketing και web development προσπάθειές σας, το SEO έχει την δική του θέση στο επιχειρηματικό πλάνο σας.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορεί να χρειάζεστε μία επαγγελματική ομάδα που θα αναλάβει την δουλειά, επαγγελματικά SEO εργαλεία ή απλές τακτικές που μπορείτε να μάθετε και να εφαρμόσετε σε 10 λεπτά.

Όπως θα έχετε καταλάβει, το SEO δεν είναι υπόθεση μίας νύχτας, αλλά μία διαδικασία που εξελίσσεται μαζί με την ιστοσελίδα σας. Δεν σκοπεύετε να αποκτήσετε δωρεάν επισκέπτες σε μία βδομάδα, αλλά να χτίσετε την πιο πλήρη και γερήπαρουσία που σας επιτρέπει ο τομέας σας, στις μηχανές αναζήτησης (και φυσικά να ξεπεράσετε τους ανταγωνιστές σας).

Γνωρίζοντας, και εφαρμόζοντας τις παρακάτω τεχνικές, μπορείτε να είστε σίγουροι πως το καινούριο υλικό που ανεβάζετε είναι πάντα SEO optimized (ή να βελτιστοποιήσετε τις ήδη υπάρχουσες σελίδες σας).

Αναζήτηση για Λέξεις Κλειδιά

Από εκεί που ξεκινάνε όλα, γνωρίζοντας τα αιτήματα που χρησιμοποιούν οι χρήστες στην αναζήτηση για τις υπηρεσίες σας, θα θέσετε την πιο γερή βάση για κάθε σελίδα σας.

Τίτλος & Περιγραφή

Βεβαιωθείτε πως ο τίτλος της κάθε σελίδας περιέχει την αντίστοιχη δυνατότερη λέξη κλειδί, και η περιγραφή σας συμπληρώνει με επίσης δυνατά συνώνυμα, καθώς και μία γερή κλήση για δράση (call to action).

Σύνδεσμος Ή Αλλιώς URL

Αποφύγετε ακατανόητα σύμβολα και αριθμούς στις σελίδες σας, αντιθέτως χρησιμοποιήστε όμορφα καθαρά urls, που βοηθάνε το μάτι, καθώς και το μυαλό των χρηστών σας.

Περιεχόμενο & Κείμενο

Το Google προτείνει πως οποιαδήποτε σελίδα υπάρχει, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 300 λέξεις μοναδικού περιεχομένου. Στην αντίθετη περίπτωση δεν έχει πολλούς λόγους να “πάρει στα σοβαρά” μία σελίδα, και άρα να την κατατάξει (πόσο μάλλον ψηλά) στα αποτελέσματα.

Φωτογραφίες, Βίντεο & Πολυμέσα

Χρησιμοποιήτε φωτογραφίες και άλλα πολυμέσα στην ιστοσελίδα σας; Πολύ καλά κάνετε! Έχετε όμως δώσει έναν κατάλληλο τίτλο & περιγραφή στο κάθε ένα; Πως αλλιώς θα “διαβάσουν” οι μηχανές αναζήτησης το περιεχόμενό σας;

Εισερχόμενα & Εξερχόμενα Links

Έχετε κατανοητή και άμεση πλοήγηση (μενού); Συνδέετε άμεσα τις σχετικές κατηγορίες σας; Βοηθάτε τους χρήστες σας να ανακαλύψουν άλλες χρήσιμες ιστοσελίδες, αναφέροντας τις σε σχετικά σας σχόλια και άρθρα; Όσο βοηθάτε τους χρήστες, τόσο βοηθάτε τις μηχανές αναζήτησης.

Social Media 

Δίνετε την επιλογή στους επισκέπτες σας να μοιραστούν εύκολα το υλικό σας στα κοινωνικά δίκτυα; Τους βοηθάτε να σας βρουν σε όσα χρησιμοποιείτε εσείς; Κάθε like, share και comment που έχει η κάθε μοναδική σελίδα σας, καταγράφεται στα κοινωνικά σημάδια που βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης. Μοιράστηκαν πολλοί το τελευταίο σας άρθρο; Η Google το ξέρει.

Μην ξεχνάτε! Αν δημιουργείτε υλικό για ανθρώπους, δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί το SEO. Ακολουθήστε τις παραπάνω τακτικές, και βασιστείτε στην επικοινωνία με τους χρήστες και όχι τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό είναι το σημαντικότερο κριτήριο για να σας εμπιστευτούν οι μηχανές, και να σας ανεβάσουν ψηλότερα.

Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι για τα παραπάνω κριτήρια:

Αναζήτηση Λέξεων Κλειδιά
10 Βήματα Για Να Ανεβείτε Στην 1η Σελίδα Του Google
Καθαρά URLs Στο Ελληνικό SEO
IP SEO Tools

Συνδέσου Με Τις Μηχανές Αναζήτησης

Ευτυχώς, έχουμε την επιλογή να επικοινωνήσουμε με τις μηχανές αναζήτησης, και να σιγουρευτούμε πως τηρούμε τα κριτήριά τους, αλλά και να παρακολουθήσουμε την επίδοση της ιστοσελίδας μας.

Μην παραλείψετε να προσθέσετε την σελίδα σας τόσο στο Google Webmasters, όπως και στο Bing Webmasters.

Θα μπορείτε να ανακαλύψετε αμέσως όλα τα “προβλήματα” που βλέπουν οι μηχανές, τα αιτήματα που σας φέρνουν επισκέπτες, όπως και να βοηθήσετε το Google να καταλάβει καλύτερα το περιεχόμενο της σελίδας σας, και τις διασυνδέσεις.

Είναι απαραίτητο να δώσετε σε αυτά τα εργαλεία το sitemap σας. Ένα αρχείο δηλαδή, όπου περιέχει όλες τις σελίδες της ιστοσελίδας σας, στην ανάλογη ταξινόμηση που έχετε δώσει.

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε ένα sitemap, και τα περισσότερα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου θα το κάνουν αυτόματα για εσάς.


Μέρος 2ο
Βρίσκοντας Πελάτες

Κεφάλαιο 4
Μετατρέποντας Επισκέπτες Σε Πελάτες Με Content Marketing

Εν έτει 2015, το Internet Marketing έχει γίνει ένα με εμάς.

Έχουν καταλάβει καλά πλέον όλοι, πως είμαστε άνθρωποι, και όχι ρομπότ. Έχουμε μάθει να ξεχωρίζουμε μία online απάτη από ποιοτικό υλικό μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, και μπορούμε να σκανάρουμε αποτελεσματικά ένα κομμάτι υλικού, συλλέγοντας πληροφορίες μέσα από τις επικεφαλίδες, εικόνες, έντονες λέξεις και παρόμοια μοτίβα.

Αν δεν είχε φτάσει το marketing σε ένα ανάλογο επίπεδο αντιμετώπισης, σίγουρα δεν θα βλέπαμε τόσο δραματικές αυξήσεις κάθε χρόνο στα κέρδη της online αγοράς.

Το Content Marketing απέκτησε πλέον την θέση που του αρμόζει.

Content Marketing vs SEO. Ποια Είναι Η Διαφορά;

Οι δρόμοι των δύο, διασταυρώνονται συχνά, αλλά είναι καλό να διαχωρίζουμε την έννοιά τους.

Σκεφτείτε το SEO, σαν μία τεχνική δουλειά, μία “επισκευή”. Το Content Marketing είναι πολλά παραπάνω (χωρίς να σημαίνει φυσικά πως δεν χρειαζόμαστε το SEO, αντιθέτως).

Το SEO, είναι η γλώσσα επικοινωνίας σας με τις μηχανές αναζήτησης. Πάντα πρέπει να “μεταφράζετε” το υλικό σας, σε Search Engine Optimised υλικό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Είναι όμως μία επισκευή ακόμα. Δημιουργώντας το content marketing πλάνο σας, θα έχετε φυσικά υπόψη σας τις δυνατές λέξεις κλειδιά που σας απασχολούν, όμως το υλικό που δημιουργείτε θα πρέπει να καθορίζεται από πολλούς ακόμα παράγοντες.

Το υλικό μας πρέπει να το δημιουργούμε σύμφωνα με:

Τους στόχους μας.
Τον χαρακτήρα/προσωπικότητά μας.
Τους πελάτες μας.

Όχι σύμφωνα με λέξεις κλειδιά.

Αφού έχουμε όμως δημιουργήσει το υλικό μας, τότε θα μπούμε και θα εφαρμόσουμε τις λέξεις κλειδιά μας, και τις απαραίτητες SEO τεχνικές.

Επιχειρηματικό Πλάνο Content Marketing

Η οργάνωση σε μία επιχείρηση είναι κρίσιμη και απαραίτητη.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα σε κάθε τομέα της επιχείρησής μας, μπορούμε να επιτύχουμεσταθερότητα, ταυτόχρονα με (προβλέψιμη) εξέλιξη. Ίσως αυτά τα λόγια δεν έχουν την ίδια βαρύτητα σε όλα τα αυτιά, και σε καμία περίπτωση δεν αναιρούμε την δύναμη της αυθόρμητης δημιουργίας. Ο κάθε επιχειρηματίας όμως, πρέπει να γνωρίζει (και να μπορεί να θέσει ρεαλιστικούς στόχους) τον χρόνο, όπως και την απόδοση της κάθε δουλειάς. Η ικανότητα μαθηματικής σκέψης, μόνο να βοηθήσει μπορεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Έχοντας ένα πλάνο content marketing, μπορούμε να μείνουμε ήσυχοι πως κάθε κομμάτι υλικού που δημοσιεύουμε, εξυπηρετεί απόλυτα τον σκοπό του, το κοινό του, και τους στόχους μας. Η διατήρηση ενός blog και γενικότερα του online υλικού δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Το μενού μας, καθώς και ο τρόπος που έχουμε συνδέσει το υλικό μας με όλα τα κομμάτια του παρόμοιου υλικού, θα καθοδηγήσουν την αγοραστική πορεία του επισκέπτη μας, όπως και την γενικότερη εμπειρία του.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να χωρίσετε όλες τις κατηγορίες υλικού που δημιουργείτε, π.χ. :

 • Άρθρα
 • Βίντεο
 • Προϊόντα
 • Facebook Αναρτήσεις

Και έπειτα, να προσδιορίσετε την μορφή/κατασκευή τους κατά μέσο όρο:

 • Άρθρα – 1000 Λέξεις
 • Βίντεο – 10-20 Λεπτά
 • Προϊόντα – 600 Λέξεις
 • Facebook Αναρτήσεις – 5/βδομάδα

Όπως και τους στόχους που εξυπηρετεί το καθένα:

 • Άρθρα – Γέννηση ενδιαφέροντος για τα προϊόντα, συλλογή email.
 • Βίντεο – Γέννηση ενδιαφέροντος για τα προϊόντα, κλήση σε δράση.
 • Προϊόντα – Ολοκλήρωση παραγγελίας.
 • Facebook Αναρτήσεις – Οδήγηση επισκεπτών στην ιστοσελίδα.

Φυσικά, αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα, και είστε ελεύθεροι να δημιουργήσετε τον δικό σας προγραμματισμό. Πιθανόν θα θέλετε να χωρίσετε τα “άρθρα” σε 2 ή περισσότερες υποκατηγορίες, όσον αφορά τους στόχους ή το μέγεθός τους, κλπ.

Θυμηθείτε, ο στόχος του content marketing, είναι να δημιουργήσετε ενδιαφέρον υλικό, που θα προσελκύσει καινούριους επισκέπτες, και θα τους εισάγει στο αγοραστικό μονοπάτι σας. Δεν θέλετε να πουλήσετε άμεσα, αλλά να χτίσετε εμπιστοσύνη, να εγκαθιδρύσετε την αυθεντία σας, και να μεγαλώσετε την λίστα των υποψήφιων πελατών σας.

Συμπληρώνοντας Την Προσωπικότητα

Όπως πάντα, θα γυρίσουμε στο εταιρικό προφίλ, και το αγοραστικό κοινό σας.

Το content marketing είναι ακριβώς αυτό. Η εφαρμογή αυτής της προσωπικότητας, σε κάθε κομμάτι υλικού που δημιουργείτε και εμπορεύεστε.

Γι’ αυτό αποφασίστε από πριν, το ύφος και τον τόνο σας σε κάθε περίπτωση:

 • Άρθρα – Λιτό, Φιλικό
 • Βίντεο – Διασκεδαστικό, Φιλικό
 • Προϊόντα – Επαγγελματικό
 • Facebook Αναρτήσεις – Φιλικό

Εφαρμόστε την κατάλληλη αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση, και ανατρέξτε στο “σκονάκι” σας κάθε φορά που δημιουργείτε υλικό.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μάρκετινγκ πλάνου, θα αυξήσει κατακόρυφα τις “παθητικές” πωλήσεις σας, ενώ ταυτόχρονα θα είστε ήσυχοι πως το μήνυμά σας περνάει μέσα από κάθε ξεχωριστό online στίγμα σας. Ταυτόχρονα, θα έχετε χτίσει ένα αποτελεσματικό πολυεπίπεδο αγοραστικό μονοπάτι, βελτιώνοντας το κάθε κανάλι και μέσο διακίνησης υλικού σύμφωνα με τους στόχους σας.


Μέρος 2ο
Βρίσκοντας Πελάτες

Κεφάλαιο 5
Καταρρίπτοντας Τα Σύνορα Με Social Media Marketing

Δυστυχώς δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μία επιχείρηση που δεν χρησιμοποιεί τα social media.

Οι πελάτες σας τα χρησιμοποιούν. Και μιλάνε για σας μέσω αυτών. Σίγουρα, μπορείτε να απουσιάζετε από την συζήτηση, αλλά δεν είναι καλύτερα να πάρετε μέρος;

Το 68.20% των Ελλήνων χρηστών του ίντερνετ, διατηρούν λογαριασμό στο Facebook. Που αλλού θα τους βρίσκατε;

Internet World Stats

Facebook, Twitter, Google+ – Τι Χρειάζομαι;

Η σωστή διαχείριση ενός επιχειρηματικού λογαριασμού σε κάποιο social network, μπορεί να αποβεί δραματικά αποδοτική. Όμως είναι και μία επένδυση που πρέπει να γίνει, καθώς η απλή δημιουργία ενός λογαριασμού, δεν θα αποφέρει κάτι.

Δεν βλάπτει να διατηρείτε την παρουσία σας σε πολλαπλά social media, παίρνοντας μερικά δυνατά backlinks πίσω. Όμως φυσικά, για να χτίσουμε ενδιαφέρον και πελατολόγιο, θα πρέπει και να διαχειριστούμε ανάλογα το καθένα.

Αποφασίστε ποιο ή ποια είναι τα social media που θέλετε να έχετε παρουσία. Μόνο μία ερώτηση χρειάζεται να κάνετε:

Σε ποιο social media βρίσκονται οι πελάτες μου;

Είναι αναπόφευκτο, το να δημιουργήσετε μία σελίδα στο facebook. Όποιος και αν είναι ο τομέας σας, στο Facebook θα βρείτε πελάτες, και θα κάνετε γνωριμίες. Επίσης παρέχει την δυνατότερη διαφημιστική πλατφόρμα από όλα τα social media, και ίσως την μοναδική επιλογή για το Ελληνικό κοινό.

Με λίγα λόγια, τα βασικότερα γνωρίσματα του καθενός είναι:

 • Facebook: Όλοι βρίσκονται εδώ.
 • LinkedIn: Απαραίτητο network για επαγγελματίες, και b2b (business to business) επιχειρήσεις.
 • Twitter: Άμεσο, επίκαιρο και σύντομο. Πολύ αποδοτικό marketing εργαλείο, απαιτεί πάρα πολύ χρόνο όμως.
 • Google+: Με τις μακροσκελείς και αναλυτικές αναρτήσεις να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, ένα πολύ καλό network για να προωθήσετε τις υπηρεσίες σας.
 • YouTube: Τα βίντεο αποτελούν το πιο επίκαιρο και διασκεδαστικό μέσο πληροφόρησης.
 • Pinterest: Οι φωτογραφίες κυβερνάνε, και τα eshops πλουτίζουν.
 • Instagram: Οι φωτογραφίες πάλι κυβερνάνε, αλλά όπως και το twitter απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, και απαιτεί πολύ χρόνο.

Φυσικά η λίστα με τα διαφορετικά social network δεν σταματάει εδώ, για την ακρίβεια υπάρχουν χιλιάδες. Σημασία έχει ποιο χρησιμοποιεί το κοινό σας.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την δημιουργία, διαχείριση και εξέλιξη των παραπάνω 7 βασικότερων social network εδώ, αν χρειάζεστε βοήθεια ξεκινώντας.

Χρειάζομαι Στρατηγική Social Media Marketing;

Ναι.

Όπως είπαμε παραπάνω, τα social media χρειάζονται χρόνο. Ο χρόνος είναι χρήμα, το οποίο πρέπει να πάρουμε πίσω.

Οπότε αν επενδύσετε τον χρόνο σας σε κάποιο social network καλύτερα να το κάνετε με στρατηγική.

Μην τρομάζετε βέβαια, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να προσθέσετε άλλες 10 ώρες στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα (εκτός αν είστε στο twitter/instagram). Το θέμα είναι να έχετε μία αντάξια παρουσία, τακτική ενημέρωση και ανανέωση του υλικού σας, καθώς και να προσφέρετε άμεση και εύκολη επικοινωνία στους ενδιαφερόμενους.

Μοιραστείτε:

 • Κάθε καινούριο (και παλιό) άρθρο σας.
 • Κάθε καινούρια (και παλιά) προσφορά.
 • Την προσωπική σας γνώμη γύρω από διάφορα θέματα/γεγονότα.
 • Ερωτήσεις προς το κοινό σας.
 • Σχετικό υλικό από άλλες σελίδες που αφορά το κοινό σας.

Όταν:

 • Οι περισσότεροι ακόλουθοί σας βρίσκονται online.
 • Έχει περάσει ένα ανάλογο χρονικό διάστημα (ανάλογα με την ποσότητα του υλικού σας), κάθε 1-2 μέρες ή 12 ώρες..
 • ..Όχι κάθε 2 ώρες ούτε κάθε 10 λεπτά.
 • Έχετε ετοιμάσει μία ανάρτηση με σωστή σύνταξη/γραμματική και ενδιαφέρον μήνυμα.

Ο στόχος σας είναι να δουν, και έπειτα να αλληλεπιδράσουν, όσο περισσότεροι χρήστες γίνεται.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με άλλες γενικεύσεις, καθώς η φύση του κάθε social network είναι διαφορετική.

Μπορούμε να σας προτείνουμε παρ’ όλα αυτά τους δύο αναλυτικούς οδηγούς που προσφέρουμε γύρω από το Social Media Marketing:

SMM101 – Διαμόρφωσε Τα 7 Σημαντικότερα Social Network Στις Ανάγκες Της Επιχείρησής Σου – Απο Το Μηδέν & Χωρίς Τεχνικές Γνώσεις
SMM101 – Πως Να Τραβήξετε Επισκέπτες Από Τα Social Media & 64 Επικεφαλίδες Που Θα Μετατρέψουν Τους Followers Σε Πελάτες

Προγραμματίζοντας Τις Αναρτήσεις

Δεν χρειάζεστε 10 ώρες έξτρα δουλειάς την βδομάδα για να διαχειριστείτε επιτυχώς ένα κοινωνικό κανάλι.

Για να αποφύγετε μία τέτοια κατάληξη, θα είναι καλό να εφαρμόσετε τον προγραμματισμό που συζητήσαμε, στις ίδιες τις αναρτήσεις σας.

Αποφασίσατε τους διαφορετικούς τύπους υλικού που θέλετε να μοιράζεστε, και την συχνότητά τους; Ώρα να υπολογίσετε τον αριθμό αυτών των αναρτήσεων για τους επόμενους 3 μήνες, και να τις ετοιμάσετε όλες για αυτήν την περίοδο.

Είναι καλύτερα να δουλέψετε 1-2 μέρες, και να εξασφαλίσετε την αλληλεπίδραση του λογαριασμού σας για τους επόμενους 3 μήνες, σε σχέση με το κυνήγι των ημερών και την αβεβαιότητα.

Όπως φαντάζεστε, και ήδη ξέρετε, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν παρόμοιες λειτουργίες. Η διαχείριση πολλαπλών social media μέσα από την ίδια πλατφόρμα, όπως και ο προγραμματισμός αυτόματων αναρτήσεων, είναι οι δύο μεγαλύτερες απαιτήσεις που θα πρέπει να έχετε, και αυτές που προσπαθούν να προσφέρουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες.

Σίγουρα μπορούμε να σας προτείνουμε το HootSuite σαν μία από τις δυνατότερες Social Media πλατφόρμες. Αλλά όπως πάντα οι ανάγκες σας θα επηρεάσουν την απόφασή σας, γι’ αυτό εξερευνήστε τις διαθέσιμες επιλογές σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες σας, και social network που χρησιμοποιείτε. Σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε πολύ καλές δωρεάν λύσεις επίσης, σαν το Tweetdeck για το Twitter.

Μία σημαντική υποσημείωση στην χρήση αυτών την υπηρεσιών, είναι οι δυνατότητες που προσφέρουν στο κάθε συγκεκριμένο social network που σας απασχολεί.

Ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα:

Οι περισσότερες υπηρεσίες, αδυνατούν να προγραμματίσουν αναρτήσεις που περιέχουν “όμορφα” links ή φωτογραφίες, και περιορίζονται μόνο σε κείμενο. Βεβαιωθείτε πως όλες σας οι ανάγκες καλύπτονται από την επιλογή σας, ή έστω οι πιο σημαντικές.

Τα Social Media & Η Επιχείρησή Σου

Η σημαντικότερη αρχή που έχει επίδραση σε κάθε διαφορετικό social network, όπως και έκφανση της επιχείρησής σας, είναι όπως συζητήσαμε στο 2ο κεφάλαιο, το εταιρικό προφίλ σας.

Δηλαδή η προσωπικότητα της εταιρείας σας, τα πιστεύω και οι δυσαρέσκειές σας.

Αν χρησιμοποιείτε “ξύλινο” ή αυστηρά επιχειρηματικό λόγο στην σελίδα σας, κακώς. Ακόμα χειρότερα, σε κάποιο social network. Χρησιμοποιούμε το facebook και το twitter για να συνδεθούμε με τους φίλους μας, να ενημερωθούμε και να μοιραστούμε τις προσωπικές μας στιγμές. Σίγουρα όχι για να αγοράσουμε ή, να παιδέψουμε το μυαλό μας.

Γνωρίζοντας τους κανόνες του “πεδίου μάχης” θα μπορέσετε να αποκομίσετε τα περισσότερα από τις προσπάθειές σας. Γι’ αυτό ανατρέξτε στο εταιρικό προφίλ που δημιουργήσατε, μελετήστε το, και “επικολλήστε” το σε κάθε ανάρτηση ή συζήτησή που έχετε στα social media. Θέλετε να δείξετε την ανθρώπινη πλευρά σας, και να γίνετε φίλοι με τους ενδιαφερόμενους, τους υποψήφιους πελάτες σας, και φυσικά τους ήδη υπάρχοντες πελάτες σας (είναι πάντα οι σημαντικότεροι).


Μέρος 2ο
Βρίσκοντας Πελάτες

Κεφάλαιο 6
Κλείνοντας Συνεργασίες Με Online & Offline Δημόσιες Σχέσεις

Οι δημόσιες σχέσεις στον ιστό είναι παντού, και πλέον καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της μερίδας, σε σχέση με.. την αληθινή ζωή!

Τα Social Media είναι επίσης παντού, και αυτό είναι μόνο ένα από τα σημεία συνάντησης στο ίντερνετ.

Αργά ή γρήγορα, αν θέλετε να επεκτείνετε την επιχείρησή σας, θα πρέπει να πάρετε (ή να προσλάβετε κάποιον να πάρει) μέρος στις online δημόσιες σχέσεις. Η φήμη δεν έβλαψε καμία εταιρεία.

Blogging

Το blogging δίκαια κρατάει την πρωτιά, ως το πιο αποτελεσματικό μάρκετινγκ μέσο, χωρίς κανέναν ανταγωνιστή.

Είναι η απάντηση στα ερωτήματα:

 • Πως θα φέρω περισσότερους επισκέπτες στην σελίδα μου;
 • Πως θα κερδίσω την εμπιστοσύνη των επισκεπτών μου;
 • Πως θα αναγνωριστώ ως αυθεντία στον τομέα μου;
 • Πως θα γεννήσω ενδιαφέρον για το προϊόν/υπηρεσία μου;
 • Πως θα αυξήσω τις πωλήσεις της ιστοσελίδας μου;
 • Κλπ.

Μέσα από το blog της σελίδας σας, θα μπορέσετε να διαμορφώσετε τον χαρακτήρα της εταιρείας σας, να πάρετε θέση σε όσα θέματα αφορούν τον τομέα σας, να εκφράσετε την γνώμη σας, να διδάξετε τους επισκέπτες σας, και να μεγαλώσετε το πελατολόγιό σας.

Συνδυάστε το blogging με το SEO, και θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ανακυκλώσιμες δωρεάν επισκέψεις στα άρθρα σας, οι μηχανές αναζήτησης θα σας λατρέψουν, το ίδιο και οι πελάτες σας (με την πάροδο του χρόνου).

Όποιος και αν είναι ο τομέας σας, θα πρέπει να έχετε δημόσια άποψη. Είναι αδύνατο στην εποχή που ζούμε να μην το κάνετε. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως είναι μία απαιτητική δουλειά, δεν πέφτετε έξω, όμως η επίδοση σας θα ανέβει κατακόρυφα σε κάθε τομέα, και θα αποβεί το πιο αναπόσπαστο marketing εργαλείο σας.

Όλοι μας λατρεύουμε το δωρεάν υλικό, πόσο μάλλον αυτό που μας προσφέρει αξία. Όσο περισσότερη αξία αποδώσετε στο δωρεάν υλικό σας, τόσο περισσότερο θα ποθήσουν οι επισκέπτες και τα προϊόντα σας.

Θυμηθείτε όσα συζητήσαμε στο 4ο Κεφάλαιο για το content marketing.

Ένα blog post, ή απλά άρθρο μπορεί να είναι:

 • Ένα ενημερωτικό άρθρο.
 • Ένα εκπαιδευτικό άρθρο.
 • Μία επίκαιρη ανακοίνωση/άποψη.
 • Μία προσωπική ιστορία.
 • Μία προσωπική γνώμη/άποψη.
 • Μία παρουσίαση.
 • Ένας οδηγός.
 • Κλπ. Κλπ.

Και φυσικά, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις επιλογές όταν αλλάξουμε το μέσο με το οποίο αναρτούμε κάθε άρθρο, δηλαδή:

 • Κείμενο
 • Φωτογραφία
 • Βίντεο
 • Κλπ.

Ανοίξτε συζητήσεις με τους επισκέπτες σας σε κάθε άρθρο, και αλληλεπιδράστε μαζί τους. Οι μηχανές αναζήτησης θα σας αγαπήσουν ακόμα περισσότερο, καθώς το user generated content (δηλαδή το υλικό στην σελίδα σας που έχει δημιουργηθεί από χρήστες, όπως π.χ. τα σχόλια) αποτελεί ένα από τα δυνατότερα κριτήρια κατάταξης στο Google, και τις υπόλοιπες μηχανές.

Δημόσιες Σχέσεις Με Άλλες Ιστοσελίδες & Webmasters

Ένα αίσθημα που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος του internet marketing κοινού, είναι ο “σκληρός ανταγωνισμός”. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο να κερδίσετε μπορείτε όταν διατηρείτε καλές σχέσεις με τους ανταγωνιστές σας (ή αλλιώς τους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος μαζί σας).

Σίγουρα, παλεύουμε όλοι για την “1η θέση στο Google”, όμως το πιθανότερο είναι πως καλύπτουμε διαφορετικές ανάγκες, σεδιαφορετικό μέρος. Με λίγα λόγια, πλησιάστε webmasters και bloggers στον τομέα σας, και δημιουργήστε μία σχέση μαζί τους.

Δεν μπορούμε σε μία σελίδα/επιχείρηση να “τα κάνουμε όλα”. Γιατί να μην προτείνουμε τους καινούριους μας φίλους, όταν είναι περισσότερο ειδικευμένοι σε κάτι που μεν αγγίζει τον τομέα μας, αλλά δεν αποτελεί κομμάτι της εταιρείας μας; Επίσης είναι πολύ καλό να αναφέρεστε σε παρόμοιο ποιοτικό υλικό στην διάρκεια ενός άρθρου σας, όταν αρμόζει.

Επικοινωνήστε μέσω σχολίων σε άρθρα που απασχολούν τον τομέα σας. Πάρτε μέρος στην συζήτηση ή πείτε απλά την γνώμη σας. Αν σκοπεύετε να αφήσετε link της σελίδας σας στο σχόλιο που θα κάνετε, βεβαιωθείτε πως έχετε αφήσει ένα σκεπτόμενο και αναλυτικό σχόλιο, που προσθέτει αξία και ένα νέο φως στην υπόθεση. Αλλιώς το πιθανότερο είναι πως τόσο οι χρήστες, όσο και οι μηχανές αναζήτησης, θα περάσουν το σχόλιο σας για spam (το οποίο θα λέει ουσιαστικά, είμαι σπάμμερ, και αυτή είναι η ιστοσελίδα μου).

Τα Social Media είναι φυσικά άλλο ένα μέρος που μπορείτε να γνωρίσετε πολλούς ανθρώπους “κλειδιά” στον τομέα σας, όπου μόνο να επωφεληθείτε μπορείτε από την δημοτικότητά τους. Ακολουθήστε αυτούς τους ανθρώπους, μάθετε από την επιτυχία τους, και πάρτε μέρος σε συζητήσεις που αφορούν τον τομέα σας.

Offline Δημόσιες Σχέσεις

Στην χώρα μας, οι “offline” δημόσιες σχέσεις παίζουν ακόμα πολύ μεγάλο ρόλο.

Η προσωπική επαφή είναι σε πολλούς τομείς απαραίτητη για να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των υποψήφιων πελατών μας. Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για υπηρεσίες πάσης φύσης.

Μην παραλείψετε την ευκαιρία να συνδεθείτε με ανθρώπους και επαγγελματίες του χώρου σας, το πιθανότερο είναι πως θα αποκομίσετε και μερικές δυνατές φιλίες.

Όσο περισσότερα ξέρετε για τον τομέα σας, τόσο περισσότερο μπορείτε να πετύχετε σε αυτόν. Κοινή λογική, όμως τείνουμε να την ξεχνάμε στο κυνήγι της επιτυχίας. Ποια είναι η άποψη της τηλεόρασης για αυτό που κάνετε; Ποια, και πόσα περιοδικά ασχολούνται με τον τομέα σας; Πως μπορείτε να συνδεθείτε με αυτούς τους ανθρώπους, και πόσο αξίζει η προβολή που μπορούν να δώσουν στην επιχείρησή σας;

Προσφέρετε υπηρεσίες; Έχετε σκεφτεί να οργανώσετε κάποια σεμινάρια ή παρουσιάσεις με σκοπό την εκπαίδευση ενδιαφερόμενων μελλοντικών συνεργατών σας; Το αντίστοιχο μπορεί να γίνει και online φυσικά, με την μορφή ενός webinar.

Έχετε σκεφτεί να επισκεφτείτε τα μέρη που συχνάζει ο “ιδανικός πελάτης” (ή συνεργάτης) σας; Μπορείτε να παρατηρήσετε συμπεριφορές, να ακούσετε.. τυχαία κάποια συζήτηση, να κάνετε γνωριμίες, και να οραματιστείτε τα πλάνα σας μέσα στο κατάλληλο περιβάλλον.

Όλα βέβαια καταλήγουν στην δυνατότερη μορφή του offline marketing, και του marketing γενικότερα!

Στόμα-με-στόμα.

Όταν θα αρχίσουν οι πελάτες σας να διαδίδουν τις εμπειρίες τους με την εταιρεία σας στους φίλους και γνωστούς τους, θα αρχίσετε να χτίζετε μία δυνατή επιχείρηση. Φυσικά, θα θέλετε οι εμπειρίες που μοιράζονται να είναι ποιοτικές, και όχι ελλιπείς.

Κάθε πελάτης σας, είναι μοναδικός. Αντιμετωπίστε τον έτσι. Η εξυπηρέτηση πελατών σας, θα πρέπει να είναι ενιαία με τους στόχους της επιχείρησής σας, και να αντιμετωπίζει την κάθε υπόθεση με την ανάλογη σοβαρότητα και βαρύτητα.


Μέρος 3ο
Αποκτώντας Πωλήσεις

Κεφάλαιο 7
Sales Copywriting, Η Τέχνη Της Πώλησης

Sales Copy – Το Άγιο Δισκοπότηρο του Digital Marketing.

Αν υπήρχε μόνο μία ικανότητα που καθορίζει την ανάπτυξη μίας online επιχείρησης, είναι φυσικά η ικανότητά της να κλείσει πωλήσεις.

Σαν αγοραστές, έχουμε διαφορετικές συνήθειες, κριτήρια και γούστα. Όπως βέβαια έχουμε και πολλά κοινά γνωρίσματα σε όλους αυτούς τους τομείς. Δυστυχώς είναι φοβερά δύσκολο να αναγνωρίσουμε ποια ήταν ακριβώς τα στοιχεία και πληροφορίες που οδήγησαν τον πελάτη Α -> να αγοράσει το προϊόν Β -> την στιγμή Γ -> στην σελίδα Δ. Επίσης είναι απαγορευτικά ακριβό.

Πως θα αποφασίσουμε σε ποια σημεία οπότε θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας;

Δεν είναι χαμένη κάθε ελπίδα, αντιθέτως κάθε τομέας που μας δυσκολεύει, θα πρέπει να μας χαροποιεί, καθώς αποτελεί τηνίδια ακριβώς δυσκολία για τους ανταγωνιστές μας, δίνοντας μας την ευκαιρία ξεπερνώντας την, να ξεπεράσουμε και τους ανταγωνιστές μας.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αναφερθείτε στο 2ο κεφάλαιο, και να έχετε το δικό σας εταιρικό προφίλ έτοιμο, καθώς είναι απαραίτητο σε όσα συζητάμε.

Έχοντας το εταιρικό προφίλ σας, μπορείτε να είστε σίγουροι, πως τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα στοιχεία που αποτελούν ή εκπροσωπούν την εταιρεία σας, χαρακτηρίζονται άμεσα από τον χαρακτήρα σας, ο οποίος θα πρέπει να αποτυπώνεται παντού. Έτσι, παρ’ όλο που δεν μπορούμε εύκολα να παρακολουθήσουμε με ακρίβεια το κάθε στοιχείο και το ποσοστό επιρροής του στην αγοραστική συμπεριφορά των πελατών μας, μπορούμε να μείνουμε βέβαιοι πως με κάθε στοιχείο παρουσιάζουμε την προσωπικότητά μας, η οποία θα έχει τον πιο καθοριστικό ρόλο στο τέλος της ημέρας.

(Αυτά τα στοιχεία/σημεία μπορούν να είναι η κάθε σελίδα μας, κάθε λέξη μας, social network, υπάλληλοι, επικοινωνίες, διαφημίσεις κλπ.)

Τα παραπάνω μας δείχνουν πως το sales copy/letter/pitch δεν έχει θέση μόνο σε σελίδες που έχουν σκοπό να κλείσουν μία πώληση, αλλά οι τακτικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε σημείο και έκφραση της μάρκετινγκ στρατηγικής μας.

Τι Είναι Ένα Sales Copy/Letter/Pitch;

Έχετε σίγουρα συναντήσει ένα sales letter, σε διαφορετικές μορφές και μέσα.

Από “σπαμ” διαφημιστικά που υπόσχονται εξωπραγματικές δίαιτες, οικονομικές αποδοχές ή ερωτικά μυστικά, μέχρι πολυέξοδες παρουσιάσεις και εκστρατείες οίκων μόδας, ποδοσφαιρικών ομάδων και ιατρικής περίθαλψης.

Τα βήματα που ακολουθεί κάθε διαφημιστικό μήνυμα (πρέπει να) είναι:

 • Ταύτιση του κοινού με την εταιρεία.
 • Δημιουργία ή αναγνώριση ενός προβλήματος.
 • Η λύση στο πρόβλημα, και γιατί είναι η καλύτερη.
 • Η γέννηση του πόθου για το προϊόν.
 • Η αγορά του προϊόντος.

Το αγοραστικό μονοπάτι είναι πάντα ένας καθοριστικός παράγοντας για τον τομέα της επιχείρησής σας.

Κάποιος που εμπορεύεται αναψυκτικά και ξηρούς καρπούς κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ μικρό αγοραστικό μονοπάτι, καθώς καλύπτει μια προϋπάρχουσα ανάγκη, άμεσα.

Στην αντίθετη περίπτωση μία εταιρεία που κατασκευάζει ιστοσελίδες, αντιμετωπίζει ένα πολύ μακρύ αγοραστικό μονοπάτι, καθώς από την στιγμή που θα γνωρίσει κάποιος την υπηρεσία τους, μέχρι το στάδιο της αναγνώρισης, της εμπιστοσύνης, της επικοινωνίας, της συζήτησης και τέλος της συνεργασίας με αυτόν τον πελάτη, θα πρέπει να περάσουν πολλά στάδια και διαδικασίες, μειώνοντας άρα τον αριθμό των ανθρώπων που “μπαίνουν στην αρχή του μονοπατιού, και βγαίνουν στο τέλος”.

Ο στόχος ενός sales copy ή αλλιώς “αναλυτικής διαφήμισης/προώθησης δεν είναι απλά να γνωριστούμε με τους υποψήφιους πελάτες, αλλά να τους κάνουμε πελάτες μας. Άρα να ταυτιστούν μαζί μας, και να ποθήσουν τα προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρουμε. Για να διαβάσει κάποιος το προωθητικό κείμενό σας, σημαίνει πως έφτασε εκεί μέσω κάποιας άλλης διαφήμισης γύρω από την συγκεκριμένη προσφορά σας, κατά πάσα πιθανότητα, ήρθαν σαν αποτέλεσμα των διαφημιστικών εκστρατειών που ήδη κάνετε.

Πως Θα Φτιάξω Το Απόλυτο Sales Copy;

Οι προσφορές, διαφημίσεις και παρουσιάσεις σας, είναι ο μόνος τρόπος να μεγαλώσετε με επιτυχία την βάση των πελατών σας, συνεπώς και την επιχείρησή σας.

Πολλοί marketers μπήκαν πολύ βαθιά στην ανάλυση αυτής της τέχνης, και με καθοδήγηση από τα στατιστικά και την επίδοση, δημιούργησαν “φόρμουλες επιτυχίας” που κάθε επιχείρηση, σε κάθε τομέα μπορεί να εφαρμόσει με αναπάντεχα (θετικά) αποτελέσματα.

Η γενική φόρμουλα που χρησιμοποιούν οι προχωρημένοι copywriters, έχει αυτή την σειρά:

 1. Αναγνώριση του κοινού και/ή Επικεφαλίδα μεγάλης υπόσχεσης/κέρδους/κινδύνου.
 2. Σύντομη εισαγωγή που δικαιολογεί την επικεφαλίδα και έχει σαν στόχο να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη.
 3. Αναγνώριση/Δημιουργία προβλήματος.
 4. Λύση προβλήματος.
 5. Επίδειξη αναγνωριστικών/βραβείων/αυθεντίας.
 6. Αποκάλυψη προσφοράς.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι μόνο ένα παράδειγμα της γενικής κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσουμε, όσον αφορά την ψυχολογία του αναγνώστη-αγοραστή, και μπορούν να προστεθούν δεκάδες ακόμα βήματα ενδιάμεσα, για να ενδυναμώσουν την επίδραση του κειμένου μας. Το προϊόν και το κοινό μας, θα επηρεάσουν την δομή, όπως και την μορφή του sales letter.

Η πρώτη και μεγαλύτερη ανησυχία μας, είναι αν ο επισκέπτης όντως θα διαβάσει το κείμενο, ή απλά θα “φύγει όπως μπήκε”, γι’ αυτό θα πρέπει άλλη μία φορά, να δώσουμε τεράστια βάση στην επικεφαλίδα μας. Μην το αναβάλετε για “την επόμενη φορά”, ο σημαντικότερος παράγοντας για να διαβαστεί το κείμενό σας, θα είναι η επικεφαλίδα του. Οι σοβαροί διαφημιστές, ξέρουν πως ποτέ δεν υπάρχει η έτοιμη συνταγή, πρέπει να γράψουμε τουλάχιστον 15 επικεφαλίδες κάθε φορά που έχουμε ανάγκη από μία.

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τις επικεφαλίδες, την επίδρασή τους όπως και τις προσεγγίσεις, καθώς και να αποκτήσετε 64 έτοιμες συνταγές στον οδηγό μας.

Εφόσον τραβήξουμε την προσοχή του αναγνώστη, είναι η ώρα να “χτυπήσουμε” στο πρόβλημά του. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα, κάποια μικρά – άλλα μεγάλα, κάποια καθημερινά – άλλα που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Όταν κάποιος με οποιοδήποτε μέσο αναφερθεί σε αυτά τα προσωπικά μας προβλήματα, σίγουρα θα θέλουμε να ακούσουμε περισσότερα.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που λύνει το προϊόν σας; Δεν υπάρχει περιορισμός σε κανέναν τομέα, κάθε υλικό (και μη) αγαθό που διατίθεται έναντι χρηματικού αντιτίμου, σημαίνει πως καλύπτει κάποια/ες ανάγκες.

Πως λύνετε αυτό το πρόβλημα; Όταν ψάχνουμε λύσεις, μας ελκύουν οι πιο εύκολες/γρήγορες/προσιτές. Βεβαιωθείτε πως εκμεταλλεύεστε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της τριάδας.

Γιατί πρέπει να σας εμπιστευτούν/επιλέξουν; Είστε αυθεντία στον τομέα σας; Έχετε κάποια αναγνωριστικά; Βραβεία; Δημοσιεύσεις; Θαυμαστές/Ακόλουθους; Αν είστε καλός στον τομέα σας, σίγουρα θα μπορείτε και να το αποδείξετε με στοιχεία.

Τέλος, αποκαλύψτε την προσφορά σας. Ο βασικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι να χτίσουμε όσο περισσότερη αξία μπορούμε μέχρι αυτό το σημείο στην προσφορά, και όταν πλέον αποκαλύψουμε την τιμή, να είναι (δραματικά) χαμηλότερη από την αξία που χτίσαμε.

Προσθέστε μπόνους και δώρα. Δώστε εγγύηση. Μην αφήσετε τον αναγνώστη με βασικές απορίες για το προϊόν σας, ή την μέθοδο που θα το παραλάβει (και φυσικά την μέθοδο πληρωμής).

Είναι αναρίθμητα τα στοιχεία που αποτελούν το “απόλυτο” sales copy, και είναι ένας τομέας που θα επιδέχεται πάντα δοκιμές και ρίσκα. Μπαίνοντας πιο βαθιά σε μία από τις δυνατότερες “φόρμουλες”,  αποδομήσαμε τα 21 βήματα του Perry Belcher, αναλύοντας το κάθε ένα από αυτά, και σας τα παρουσιάζουμε εδώ.


Μέρος 3ο
Αποκτώντας Πωλήσεις

Κεφάλαιο 8
Email Marketing, Η Μεγαλύτερη Πηγή Εσόδων

Θα έχετε ακούσει πολλούς marketers να ισχυρίζονται πως το σημαντικότερο asset της επιχείρησής σας είναι η λίστα με τα email των πελατών σας.

Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο!

Φυσικά, η ποιότητα των leads, παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο από το μέγεθος της λίστας σας. 10 άνθρωποι με αληθινό ενδιαφέρον για την εταιρεία σας, είναι 10 φορές δυνατότεροι από 300 τυχαίους χρήστες, που απλά έδωσαν το email τους λόγω κάποιου τρικ, ή ασύμβατης προσφοράς.

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε την λίστα σας όσο πιο καθαρή γίνεται, καθώς όταν φτάσει μερικές χιλιάδες σε όγκο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να την τακτοποιήσετε. Τι εννοούμε καθαρή; Όσοι χρήστες δεν έχουν ανοίξει ούτε το 10% των email σας (ή και κανένα), δεν χρειάζεται να μειώνουν το open rate σας, ούτε να τους φορτώνετε το inbox. Διαγράψτε τους.

Πως Μαζεύω Όμως Email Από Τους Επισκέπτες Μου;

Ζητώντας το!

Ιδανικά, αναζητήστε εργαλεία συλλογής email με ανεπτυγμένα pop-ups. Ανιχνεύοντας πότε σκοπεύει να εγκαταλείψει ο επισκέπτης την σελίδα μας, είναι μία ιδανική στιγμή για να ζητήσουμε το email του πριν φύγει. Ψάξτε “email popup plugin” και σίγουρα θα βρείτε μία καλή δωρεάν λύση για την σελίδα σας.

Στην “μόδα” είναι επίσης οι top/bottom sticky μπάρες, όπου εμφανίζονται συνέχεια μπροστά στους επισκέπτες, κολλημένες είτε στο πάνω, είτε το κάτω μέρος της σελίδας. Έχετε υπόψη σας πως είναι πολύ αποτελεσματικές στην συλλογή email, όμως πολλοί χρήστες τις βρίσκουν ενοχλητικές (πόσο μάλλον όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην λίστα σας – μπορείτε να τους “θυμάστε” με κάποιο cookie ώστε να μην τις βλέπουν; Τέλεια!), και επίσης μειώνουν σημαντικά το ποσοστό ποιοτικών leads που συλλέγετε.

Ένα απαραίτητο μέρος που πρέπει να ζητήσετε emails, είναι στο τέλος (ή και ενδιάμεσα ή και τα δύο) των άρθρων σας. Είναι απαραίτητο καθώς δεν “κουβαλάει” κάποια από τις παραπάνω αρνητικές επιδράσεις, και εμφανίζεται σε ένα λογικό σημείο για τον (αληθινά ενδιαφερόμενο) επισκέπτη. Αν βρει ενδιαφέρον το άρθρο σας, το πιθανότερο είναι να σας δώσει το email του. Μην παραλείψετε να δώσετε αυτήν την δυνατότητα.

Επίσης για όσες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν sidebars (δηλαδή οι περισσότερες), μπορούν να προσθέσουν κάποιο widget συλλογής email στα κατάλληλα σημεία. Είναι ένα καλό σημείο, καθώς δίνει πολύ εύκολα στον επισκέπτη την επιλογή να εγγραφεί στην λίστα σας, χωρίς να ψάχνει σε ποιο άρθρο ή σελίδα είχε την επιλογή να το κάνει.

Προσέξτε φυσικά, να μην “τα χρησιμοποιήσετε όλα”. Δεν θέλετε να δώσετε την εντύπωση μίας σπαμ σελίδας, αλλά να αποκτήσετε δυνατά leads. Όπως σε όλους τους τομείς, κάνετε και εδώ το πλάνο σας. Σημειώστε τις ιδέες σας, και αποφασίστε τα καλύτερα σημεία, επικεφαλίδες και τεχνολογίες που θέλετε να εφαρμόσετε.

Και Πως Διαχειρίζομαι Την Email Λίστα;

Ευτυχώς, οι περισσότερες γνωστές email marketing πλατφόρμες, σας δίνουν την δυνατότητα να ξεκινήσετε την συλλογή email σας δωρεάν και άμεσα.

Δυστυχώς, δεν έχουμε εμπειρία με πολλές από αυτές, καθώς για να είμαστε ειλικρινείς το mailchimp καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες. Ο μοντέρνος σχεδιασμός, όπως και οι λειτουργίες του, κάνουν την δημιουργία campaign, την διαχείριση των λιστών, και τις αναφορές εύχρηστες, άμεσες και γρήγορες. Επίσης, σαν start-up μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία μέχρι τους 2.000 subscribers δωρεάν.

Μεγαλώνοντας την λίστα, και την σχέση με τους πελάτες σας, θα αποκτήσετε περισσότερες ανάγκες. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με κάποια έμπιστη πλατφόρμα όπως το mailchimp, καθώς σχεδόν όλα τα σχετικά εργαλεία που θα συναντήσετε, οπουδήποτε, θα είναι ήδη συμβατά με το API του, με λίγα λόγια θα μπορείτε να συνδέσετε την λίστα σας, ή να συλλέξετε emails με όλα τα επαγγελματικά plugins που κυκλοφορούν στον χώρο.

Επίσης, αν και οι περισσότερες εταιρείες δεν το γνωρίζουν καν, θα αναγνωρίσετε την ανάγκη να προσεγγίσετε τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και προσωπικά, καθώς είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας. Η δυνατότητα να παρακολουθήσετε την κάθε κίνηση που έχει κάνει ο κάθε χρήστης στην λίστα σας, σας επιτρέπει να εξυπηρετήσετε μακράν καλύτερα, όπως και να βελτιώσετε τις υπηρεσίες σας. Δυστυχώς, τα προγράμματα customer relationship management που προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες ανεπτυγμένου και αυτοματοποιημένου email marketing, κοστίζουν πολύ ακριβά. Αυτό δεν χρειάζεται να σας τρομάζει όμως, είναι λογικό να μην έχουμε πρόσβαση στα πάντα ξεκινώντας, είναι σίγουρα όμως μία πολύ άξια επένδυση, όταν έχετε το budget και την ομάδα για να την υποστηρίξουν.

Δημιουργώντας Το Δυνατότερο Αγοραστικό Μονοπάτι

Το να συλλέξετε ένα email ή αλλιώς lead, είναι το πρώτο βήμα στο αγοραστικό μονοπάτι σας (conversion funnel). Συγχαρητήρια για κάθε άνθρωπο που φέρνετε σε αυτό το πρώτο βήμα, είναι ανεκτίμητο. Όμως τώρα θα πρέπει να χτίσετε σχέσεις με αυτόν τον άνθρωπο, και ιδανικά, να τον μετατρέψετε σε πελάτη, και όχι να τον διώξετε από την λίστα σας.

Το σωστό πλάνο, αποβαίνει άλλη μία φορά κρίσιμο.

Προγραμματίστε την συχνότητα των emails που θα στέλνετε, καθώς και την εναλλαγή περιεχομένου τους.

Διαλέξτε ποιες κατηγορίες μπορείτε (και θέλετε) να καλύψετε:

 • Ενημερωτικά email
 • Προσφορές
 • Παρουσίαση νέων άρθρων
 • Εβδομαδιαία/μηνιαία λίστα των σημαντικότερων προσφορών/αναρτήσεων
 • Σπέσιαλ προσφορές
 • Εκπαιδευτικά email (είτε μόνα τους, είτε σε συνέχεια π.χ. 10 βήματα, 1 την βδομάδα)
 • Κλπ.

Προγραμματίστε την συχνότητα και τις εναλλαγές μεταξύ τους. Π.χ. 2 ενημερωτικά, 1 προσφορά, 1 προσωπικό, 1 ανακοίνωση κλπ.

Ο τομέας σας θα παίξει καθοριστικό ρόλο φυσικά σε αυτή την διαδικασία, οπότε σχεδιάστε ανάλογα.

Τα Αυτόματα Email Δεν Συντάσσονται Από Ρομπότ

Γι’ αυτό μην παραλείψετε να συνθέσετε κάθε αυτόματο email επιβεβαίωσης αγοράς/εγγραφής/συμπλήρωσης φόρμας κλπ. και να αποτυπώσετε την προσωπικότητά σας.

Είναι μία παγίδα που πέφτουν οι περισσότερες εταιρείες, άρα και άλλη μία ευκαιρία για να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές σας.

Ξεκινήστε από το αυτόματο email που επιβεβαιώνει την εγγραφή του επισκέπτη σας. Σε αυτό το σημείο, θα σας συμβουλεύαμε να προτιμήσετε την μέθοδο double-optin (ή αλλιώς διπλή επιβεβαίωση) στην συλλογή email σας. Αυτό σημαίνει πως όσοι δώσουν το email τους, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους πατώντας το link που θα λάβουν στον λογαριασμό τους. Σας το προτείνουμε, καθώς παίζει δραματικό ρόλο στην ποιότητα των lead σας (αν κάποιος δεν διατίθεται να επιβεβαιώσει την εγγραφή του, το πιθανότερο είναι να μην διατίθεται να διαβάσει και τα επόμενα μηνύματά σας), και επίσης μειώνει τον αριθμό των σπαμ διευθύνσεων που θα πρέπει να καθαρίζετε από την λίστα σας.

Μην ξεχάσετε να βεβαιωθείτε πως τα διαφημιστικά email σας τηρούν την αντίστοιχη νομοθεσία στο footer, περιέχοντας την διεύθυνση σας, σύνδεσμο unsubscribe, υπενθύμιση στον χρήστη για τον τόπο συλλογής της διεύθυνσής του κλπ. Όλες οι μεγάλες email marketing πλατφόρμες θα το κάνουν για εσάς αυτόματα.


Μέρος 3ο
Αποκτώντας Πωλήσεις

Κεφάλαιο 9
Conversion Optimization, Το Αγοραστικό Μονοπάτι

Τα μαθηματικά μας δείχνουν άλλη μία φορά την σημαντικότητά τους.

Η βελτιστοποίηση των μετατροπών, ή αλλιώς conversion optimization, είναι το δυνατότερο όπλο κάθε προσφοράς μας, αλλά και ολόκληρου του αγοραστικού μονοπατιού της σελίδας μας. Αναφερθήκαμε στο 1ο κεφάλαιο, στο conversion funnel. Τώρα, θα μάθουμε πως να ενδυναμώσουμε αυτό το funnel, σε κάθε ξεχωριστό επίπεδο.

Όπως φαντάζεστε, βελτιώνοντας ένα από τα επίπεδα, ολόκληρο το μονοπάτι μας επιδέχεται βελτίωση.

Αναλύοντας Το Αγοραστικό Μονοπάτι

Στο παρακάτω παράδειγμα, μπορούμε να δούμε άμεσα, την φανταστική επίδραση που μπορεί να έχει έστω και μία μικρή βελτιστοποίηση.

Βλέπουμε πως η μόνη διαφορά στις δύο περιπτώσεις, είναι μία αύξηση 2% στο ποσοστό των ανθρώπων που δίνουν το email τους, αφού έχουν διαβάσει το άρθρο μας.

τι είναι το sales funnel στο internet marketingΣτο συγκεκριμένο παράδειγμα, η ελάχιστη αύξηση 2% στο βήμα της εγγραφής, απέφερε:

 • 158€ Μεγαλύτερο Κέρδος
 • 10% Αύξηση Κέρδους
 • 22 ή 10% Περισσότερους Πελάτες

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα.

2% αύξηση σε ένα από τα επίπεδα, απέφερε 10% αύξηση στις πωλήσεις και τον αριθμό των πελατών. 

Είμαι σίγουρος, πως ήδη αναγνωρίζετε την σημασία του ανάλογου προσχεδιασμού κάθε διαφημιστικής εκστρατείας σας. Για παράδειγμα, αν το κόστος απόκτησης πελατών σας ήταν 0.2€/επισκέπτη αντί για 0.1€, θα είχατε μπει μέσα κατά πολύ. Είναι απαραίτητο οπότε να δώσετε βάση στην πρόγνωση των εκστρατειών σας, και να υπολογίσετε τα ανάλογα κόστη στον τομέα σας. Μην αγνοείτε τις περασμένες διαφημιστικές εκστρατείες σας, κάθε byte στατιστικών που έχετε για την επιχείρησή σας, μπορεί να σας διδάξει πάρα πολλά.

Διαλέξτε το μέσο της προτίμησής σας (χαρτί ή word), και ξεκινήστε να αναλύετε το κάθε ξεχωριστό μονοπάτι σας.

Για παράδειγμα:

 • Είσοδος επισκέπτη – δωρεάν άρθρο τάδε – http://mysite.gr/tade/
 • Συλλογή email – δωρεάν άρθρο τάδε
 • Επιβεβαίωση εγγραφής email – σελίδα “καλωσήρθες στην λίστα μας” – http://mysite.gr/welcome/
 • Προσφορά στην σελίδα καλωσορίσματος
 • Προσθήκη στο καλάθι – http://mysite.gr/cart/
 • Συμπλήρωση στοιχείων – http://mysite.gr/checkout/
 • Πληρωμή – http://mysite.gr/checkout/payment/
 • Επιβεβαίωση πληρωμής – http://mysite.gr/checkout/purchase-confirmation/
 • Κλπ.

Κάθε διαφορετική σελίδα που πρέπει να περάσει ο επισκέπτης για να καταλήξει στην ολοκλήρωση της παραγγελίας του, είναι και ένα βήμα που θα πρέπει να έχει το funnel σας. Έτσι θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε με ακρίβεια τους αριθμούς και την επίδοση κάθε βήματος, βλέποντας άμεσα σε ποια επίπεδα υπάρχει “διαρροή”. Μην ξεχνάτε, αυξάνοντας κατά 2% το ποσοστό μετατροπής ενός βήματος, μπορεί να αυξήσει μέχρι και 10% το τελικό σας αποτέλεσμα.

Βελτιώνοντας Το Αγοραστικό Μονοπάτι

Ποια βήματα θα ακολουθήσετε όμως για την βελτίωση κάθε ξεχωριστού μονοπατιού;

Εδώ βαραίνει η υπόθεση, καθώς βλέπετε πως μέχρι και ένα βασικό παράδειγμα αποτελείται από πολλά επίπεδα, διαφορετικής φύσης. Για άλλους λόγους αποφασίζουν να μην βάλουν οι επισκέπτες ένα προϊόν στο καλάθι, και για άλλους να μην το αγοράσουν, εφόσον το έχουν βάλει. Είμαι σίγουρος παρ’ όλα αυτά, πως ξέρετε το κοινό σας και το προϊόν σας, και ήδηξέρετε τους τρόπους που θα μπορούσατε να βελτιώσετε την εμπειρία των πελατών σας. Μην το σκέφτεστε, βρείτε τον τρόπονα το εφαρμόσετε.

Καθώς κάθε τομέας έχει μεγάλες διαφορές, η εισαγωγή του κάθε μονοπατιού θα είναι απόλυτα διαφορετική από κάθε άλλη. Και πρέπει να είναι! Το αγοραστικό μονοπάτι σας πρέπει να είναι μοναδικό, και να στοχεύετε πάντα για την βελτίωσή του. Μην ξεχνάτε την δύναμη που σας προσφέρει ο ιστός στην επιχείρησή σας όπως τα analytics της σελίδας σας. Τα μαγαζιά πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες για εγκαταστάσεις συστημάτων παρακολούθησης αγοραστικής συμπεριφοράς, και εσείς μπορείτε να το κάνετε δωρεάν.

Μερικά πράγματα που ισχύουν πάντα για το επίπεδο της αγοράς (ολοκλήρωση παραγγελίας/καλάθι/συμπλήρωση φόρμας κλπ.):

 • Πόσες διαφορετικές μεθόδους πληρωμής προσφέρετε; Όσο περισσότερες, τόσο αυξάνετε την πιθανότητα της αγοράς. Τι χρειάζονται οι πελάτες σας; Αντικαταβολή; PayPal; PaySafe Card; Βρείτε τον τρόπο να το εφαρμόσετε. Από τους σημαντικότερους παράγοντες κάθε online συναλλαγής.
 • Με ποιον τρόπο θα παραλάβει ο πελάτης το προϊόν; Πόσο καθαρά το έχετε εξηγήσει; Μην αγνοείτε την σημαντικότητα σελίδων όπως “Τρόποι Αποστολής”. Βεβαιωθείτε πως μέσα στο μονοπάτι σας, ο πελάτης θα έχει μάθει τι ακριβώς θα παραλάβει, που και πως, πριν φτάσει στο σημείο να συμπληρώσει τα στοιχεία του.
 • Καθοδηγήστε τους πελάτες βήμα-βήμα στην διαδικασία. Έχετε πολλά βήματα; Προσθέστε μία μπάρα ολοκλήρωσης στο πάνω μέρος. Αφαιρέστε οποιονδήποτε περισπασμό, που δεν έχει άμεση σχέση με την διαδικασία της παραγγελίας. Θέλετε ο πελάτης να ολοκληρώσει την παραγγελία του, μειώνοντας την πιθανότητα να ανακατευθυνθεί οπουδήποτε αλλού.
 • Ζητήστε μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχημένη παράδοση της παραγγελίας. Αν πουλάτε ψηφιακά προϊόντα, δεν υπάρχει λόγος να ζητήσετε την διεύθυνση του πελάτη σας. Βεβαιωθείτε πως η φόρμα σας είναι μοντέρνα και ταυτόχρονα κατανοητή.
 • Αποφύγετε τα “κρυμμένα κόστη” της τελευταίας στιγμής όπως φόροι, μέχρι και έξοδα αποστολής. Βεβαιωθείτε πως ο πελάτης ξέρει πριν φτάσει στην παραγγελία τι θα πληρώσει, δεν υπάρχει μεγαλύτερο conversion killer από τα κρυμμένα κόστη.
 • Προσθέστε ένα δυνατό SSL πιστοποιητικό στις σελίδες πληρωμής σας. Το λουκέτο στην μπάρα διεύθυνσης, προσδίδει ένα έντονο συναίσθημα ασφάλειας στον επισκέπτη.

Τα παραδείγματα και οι τεχνικές δεν τελειώνουν πουθενά, το θέμα είναι να ξεκινήσετε εφαρμόζοντας εκείνα τα στοιχεία, που το παραπάνω κείμενο σας βοήθησε να αναγνωρίσετε άμεσα για την επιχείρησή σας. Η ιστοσελίδα μας, όπως και οι υπηρεσίες μας, πάντα έχουν ελλείψεις σε σχέση με την ιδανική κατάσταση που θα θέλαμε να βρίσκονται. Βρείτε την λύσηγια αυτούς τους περιορισμούς, και ξεκινήστε να προσφέρετε όλα εκείνα που δυσαρεστούν τους πελάτες σας, και όσα οι αριθμοί δείχνουν πως μπορούν να επιδεχθούν βελτίωση.

Conversion Optimization – The Next Level

Όπως θα έχετε καταλάβει, η βελτιστοποίηση μετατροπών, είναι ένας πολύ σύνθετος τομέας. Όσοι προσφέρουν επαγγελματικά τέτοιας φύσης υπηρεσίες, θα πρέπει να συνδυάσουν ικανότητες κατασκευής ιστοσελίδων, κειμενογραφίας, μάρκετινγκ, επεξεργασίας ψηφιακού υλικού κλπ.

Είναι ένας σύνθετος τομέας, καθώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε όλες αυτές τις ικανότητες τις περισσότερες φορές, για να επιτύχετε τα θεμιτά αποτελέσματα. Μην αφήσετε ένα τέτοιο γεγονός να μπει στην μέση φυσικά. Ξεκινώντας από την ιδέα, η εφαρμογή της πλέον γίνεται μία διαδικασία που απαιτεί μόνο χρόνο και/ή χρήματα.

Θα εκχυλίσετε την μεγαλύτερη αξία, στο στάδιο δημιουργίας αυτών των αγοραστικών μονοπατιών, και στην χρήση ρεαλιστικών αριθμών και προσδοκιών. Θα μπορέσετε να δείτε πιο καθαρά την επίδραση του κάθε επιπέδου, καθώς και την δύναμη (ή αδυναμία) των τιμών σας. Θα βοηθήσετε τις διαφημιστικές σας προσπάθειες, έχοντας στόχο την παραγωγή κέρδους, και όχι τις απώλειες που “περνάνε κάτω από την μύτη” σας.


Μέρος 3ο
Αποκτώντας Πωλήσεις

Κεφάλαιο 10
Online Advertising, Η Τέχνη Της Διαφήμισης & Του Internet Marketing

Για να διαβάσουν οι ιδανικοί πελάτες το sales copy μας, να εγγραφούν στην λίστα email μας, και να βελτιώσουμε την εμπειρία τους με τακτικές conversion optimization, θα πρέπει πρώτα να τους φέρουμε στην σελίδα μας!

Όσο αποτελεσματικό και αν είναι το μάρκετινγκ πλάνο σας στους υπόλοιπους τομείς, ο μόνος τρόπος να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας, και να αυξήσετε τον αριθμό των πελατών, είναι με την διαφήμιση.

Για την ακρίβεια, καμία σοβαρή επιχείρηση δεν θα σταματούσε να διαφημίζεται, ποτέ. Η Κόκα Κόλα δεν διαφημίζεται για να την μάθουμε, την ξέρουμε από πάντα. Διαφημίζεται επειδή αυτή η διαφήμιση της αποφέρει κέρδος, και μεγαλώνει την αξία της.

Καθώς η online αγορά δεν έχει πάρει ακόμα μπρος στην Ελλάδα, είναι και περιορισμένες οι διαφημιστικές πλατφόρμες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ανακαλύψουμε καινούριους πελάτες. Πιο συγκεκριμένα, είναι το Google AdWords, και τα Facebook Ads.

Δεν υπάρχει καμία άλλη εταιρεία που να διαθέτει τόσο αναλυτικά database με τα στοιχεία του καθενός μας, στην online προσωπικότητά μας (όσον αφορά την Ελλάδα, για την Αμερική και την Αγγλία υπάρχουν δεκάδες περισσότερες επιλογές).

Google AdWords – Διαφήμιση Στον Χρυσό Οδηγό

Είναι περιττό να συμπληρώσουμε αποδεικτικά νούμερα και στατιστικές.

Όλοι χρησιμοποιούν το Google. Αν “όλοι” σημαίνει το 90% των χρηστών του ίντερνετ, τότε έχουμε ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει τομέας δίχως ζήτηση.

Μέχρι εδώ είναι τα θετικά της πλατφόρμας.

Η διαχείριση της, απαιτεί μία μεγάλη δέσμευση. Ο ανταγωνισμός είναι παντού, και θα καθορίσει το κόστος της διαφήμισής σας, όπως και την ποιότητα που θα πρέπει να ξεπεράσετε.

Είναι καλό, να προσθέσετε τις περισσότερες δυνατές λέξεις κλειδιά και σελίδες σας ξεκινώντας, καθώς:

 • Θα μπορέσετε να πολλαπλασιάσετε τις πηγές επισκεπτών σας.
 • Θα αποκτήσετε ανεκτίμητες πληροφορίες των αιτημάτων που σας απασχολούν. Το 90% των αιτημάτων που οδηγούν επισκέπτες στην σελίδα σας, μπαίνουν στην κατηγορία (not provided) του Google Analytics. Θα μπορείτε να μάθετε ποιο είναι αυτό το 90%, με ποιον ακριβώς τρόπο ψάχνουν οι άνθρωποι τις υπηρεσίες σας. Και μόνο η λίστα αυτών των αιτημάτων, θα άξιζε χιλιάδες από μόνη της.
 • Θα αναγνωρίσετε άμεσα τις “αρνητικές” λέξεις κλειδιά σε όλο το εύρος των υπηρεσιών σας, ώστε να μπορείτε να τις αφαιρέσετε το νωρίτερο δυνατόν. Π.χ. Κάποιος που ψάχνει “φτηνά δωμάτια στην κρήτη”, μάλλον δεν ενδιαφέρεται να νοικιάσει την σουίτα που προωθείτε, οπότε η λέξη φτηνά ίσως βλάπτει την απόδοση των διαφημίσεών σας (σε αντίθετη περίπτωση φυσικά θα έβλαπτε η έλλειψή της).
 • Θα μπορέσετε να δοκιμάσετε ταυτόχρονα πολλαπλές περιγραφές, όπως και επικεφαλίδες στις διαφημίσεις σας, κρατώντας τις πιο επιτυχημένες.

Αν ξεκινάτε τώρα, προσπαθήστε να αποκτήσετε το κλασσικό κουπόνι του AdWords “ξόδεψε 25€, πάρε 75€ δώρο”. Είναι μία πάρα πολύ καλή προσφορά, που θα σας επιτρέψει να καταναλώσετε 100€ σε δοκιμές, και την γνωριμία σας με την πλατφόρμα, χωρίς καμία ανησυχία.

Θα βρείτε αυτά τα κουπόνια σε εκατοντάδες διαφορετικές προσφορές, περιοδικών, υπηρεσιών κλπ. Δεν έχουμε ένα μέρος να σας προτείνουμε, όμως δεν γνωρίζουμε κάποιον που “μπλέχτηκε” στο digital marketing, και δεν έπεσαν στα χέρια του δεκάδες παρόμοια κουπόνια.  (Είναι πολύ πιθανό να σας προσφέρει το κουπόνι η ίδια η Google, καθώς δημιουργείτε τον AdWords λογαριασμό σας. Αν δεν το κάνει, ζητήστε το σε ένα email, το πιθανότερο είναι πως θα τον αποκτήσετε.)

Facebook Ads – Ψάχνω Γυναίκες, 25-30, Που Συχνάζουν Στο Χ Και Τους Αρέσει Το Υ

Επίσης θέλω να τους αρέσουν τα σάντουιτς με μπέικον, και όχι οι σαλάτες.

Όχι, δεν ψάχνω ένα καινούριο ταίρι, αλλά το ιδανικό κοινό για να διαφημίσω το Ζ προϊόν μου, και τα παραπάνω είναι μόνοένα εκατομμυριοστό, από τις επιλογές που μου δίνει η πλατφόρμα διαφήμισης του Facebook!

Όσα έχετε ακούσει είναι αλήθεια. “Το Facebook παρακολουθεί και καταγράφει κάθε μας κίνηση”. Καλά κάνει φυσικά, από την στιγμή που προσφέρουμε ανοιχτά την συναίνεσή μας.

Συνεργάτες με την Νέα Τάξη Πραγμάτων; Ίσως. Όμως σίγουρα η πηγή των 350 δισεκατομμυρίων αξίας της εταιρείας. Παρέχουν όλες τις προσωπικές μας πληροφορίες σε διαφημιστές, οι οποίοι φυσικά πληρώνουν για την χρήση τους.

Νομίζω ήδη είναι φανερή η δύναμη της πλατφόρμας. Η δύναμή της, πάει πέρα από τα likes, και όσα έχουμε δηλώσει με πράξεις πως μας αρέσουν. Π.χ. αν η Καίτη γράψει σε μία ανάρτηση “ποπκορν, μεγάλη κόκα, και Χόμπιτ 3.. Είμαι ολοκληρωμένη!”, το Facebook αμέσως ξέρει πως σε αυτόν τον χρήστη αρέσουν:

 • Έξοδος στο σινεμά
 • Ταινίες φαντασίας
 • Ταινίες blockbuster
 • Η ταινία Χόμπιτ
 • Ανθυγιεινή διατροφή
 • Κλπ. Κλπ.

Όλα περνάνε μέσα από αλγόριθμους, που ζυγίζουν την σημαντικότητα των παραπάνω υποθέσεων, σε σχέση με τις υπόλοιπες δράσεις του χρήστη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε απόλυτο δημιουργικό έλεγχο των διαφημίσεων, χωρίς περιορισμούς. Στο Google είμαστε απλά άλλη μία διαφήμιση του χρυσού οδηγού. Στο Facebook μπορούμε να στοχεύσουμε τους ανθρώπους που θέλουμε, και να τους παρουσιάσουμε με την συνοδεία οπτικού υλικού, και αναλυτικού (ή μη, έχουμε την επιλογή) κειμένου ώστε να τους τραβήξουμε στην σελίδα μας.

Το συμπέρασμα δεν είναι πως το Google AdWords είναι “χειρότερο” από τα Facebook Ads. Απλά είναι διαφορετικό, και η επιτυχημένη χρήση του απαιτεί σε μεγαλύτερο βαθμό τεχνικές γνώσεις, σε σύγκριση με την πλατφόρμα του Facebook.

Remarketing – Αλλιώς Το Πιο Αποτελεσματικό Μάρκετινγκ

Κλείνοντας αυτόν τον οδηγό, θα αναφερθούμε στην σημαντικότερη και πιο κερδοφόρα έκφανση του online advertising, το remarketing.

Την δυνατότητα δηλαδή, να δημιουργήσουμε ξεχωριστές διαφημίσεις, που απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν ήδη επισκεφτεί την σελίδα μας, ή κάποια συγκεκριμένη προσφορά, ή ότι εμείς ορίσουμε.

Πόσες φορές έχετε δει διαφημίσεις στο Facebook, το Google, και τόσες ιστοσελίδες (που χρησιμοποιούν Google Ads) από σελίδες που επισκεφτήκατε πρόσφατα; Προϊόντα και υπηρεσίες που κοιτάζετε πριν μερικές μέρες ή ώρες; Δεν νιώθετε πιο οικεία με αυτές τις διαφημίσεις;

Το remarketing, είναι η μόνη μέθοδος που θα σας αποφέρει click through rates όσο μεγάλα όσο 10% και 20% στις διαφημίσεις σας. (Σε αντίθεση με 0.1% που αποτελεί τον μέσο όρο CTR μίας καλής online διαφήμισης). Κατεβάζοντας με λίγα λόγια το κόστος σας κατά το ίδιο ποσοστό.

Ο δρόμος του Google είναι λίγο πιο μακρύς (αλλά το remarketing του Google είναι και ένα από τα δυνατότερα σημεία του), και θα πρέπει να το προγραμματίσετε σε συνδυασμό με τον λογαριασμό Google Analytics σας, όπως και να κάνετε μερικές αλλαγές στον κώδικα της σελίδας σας. Απλά ακολουθήστε το μενού Property -> Remarketing στον λογαριασμό Google Analytics, και θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την σωστή εφαρμογή της διαδικασίας.

Κάθε Τέλος, Μία Νέα Αρχή

Ελπίζουμε πως διαβάζοντας αυτόν τον οδηγό, είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε όλους τους βασικούς τομείς που αποτελούν την online επιχείρησή σας, και να εφαρμόσετε όλες τις στρατηγικές ώστε να μεγαλώσετε άμεσα την εταιρεία σας.

Θα σας προσκαλούσαμε να ξαναδιαβάσετε το κάθε κεφάλαιο καθώς χτίζετε την δική σας στρατηγική, και να τον μοιραστείτεμε συνεργάτες και φίλους που θα τον βρουν αντίστοιχα χρήσιμο.

Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας!

Εμπνευστείτε από τα λόγια του τεράστιου Jay Abraham, και αφήστε πίσω όλα τα εμπόδια και τις δικαιολογίες.

“Υπάρχουν μόνo 3 τρόποι για να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας:

 • Αυξήστε τον αριθμό των πελατών.
 • Αυξήστε τον μέσο όρο παραγγελίας ανά πελάτη.
 • Αυξήστε τις φορές που οι πελάτες επιστρέφουν και αγοράζουν ξανά.”